På rätt spår med Florica

Mitt namn är Florica och jag arbetar på NCC som platschef. Just nu bygger jag en spårvagnsdepå i Lund tillsammans med ett fyrtiotal medarbetare. Som platschef ansvarar jag för att allt funkar som det ska på projektet och att vi håller tidplan och budget. 

Mitt namn är Florica och jag arbetar på NCC som platschef. Just nu bygger jag en spårvagnsdepå i Lund tillsammans med ett fyrtiotal medarbetare. Som platschef ansvarar jag för att allt funkar som det ska på projektet och att vi håller tidplan och budget. 

I spårvagnsdepån, som byggs strax efter ändhållplatsen vid ESS i norra Lund, ska spårvagnarna tvättas, städas, servas och underhållas. Tre spår leder in i spårvagnsdepån, som även kommer att innehålla kontor för trafikledning, personalutrymmen och lager.

Det är ett häftigt projekt, helt annorlunda än de bostäder jag har varit med och byggt de senaste tio åren. Innan detta projekt hade jag hand om nyproduktion av 121 lägenheter i ett nytt område på Limhamn i Malmö. Tidigare har jag bland annat varit med vid bygget av bostäder vid Triangeln. Med bostäder är det mesta ensidigt, bygghandlingarna är tydligare och oftast vet man vad som ska göras.

Inne i depån blir det ett spår för service och underhåll samt två för städning och tvätt.

Sista pusselbiten för spårvägen i Lund

I detta projektet är det mer spännande. Spårvagnsdepån är en unik byggnad med många speciella detaljer och udda material. Utmaningen just nu är att få tätt hus innan vintern. Snart är det dags för alla maskiner och installationer som ska in i tvätthallen och servicedepån. Det är mycket som händer hela tiden och många nya saker som ska göras. Som tur är har jag många experter omkring mig!

Något som är annorlunda i detta projekt är att NCC inte är totalentreprenör. Istället är vi underentreprenör till Skanska. I början kändes det lite konstigt, både att sitta i en Skanskabod och att inte kunna köra på och lösa problemen själv som jag är van vid, men nu har jag börjat vänja mig. Samarbetet med Skanska fungerar jättebra. Vi arbetar likartat i det mesta. Men vi måste ha handskar på oss, det är en skillnad i kraven på skyddsutrustning vi har. Jag försöker få dem att även använda hakrem.

Så här kommer den nya spårvagnsdepån att se ut när den är färdig. Skiss: Tengbom

Platschef tills jag blir pensionär

Jag älskar jobbet som platschef! Det kommer jag fortsätta med tills jag blir pensionär. Ibland har jag ”tvingats” till anbudsarbete och liknande på kontoret mellan projekten, men det gillar jag inte alls. Jag trivs mycket bättre ute på bygget. Jag gillar när det händer saker och att se byggnaden växa fram. Det är roligt att driva projektet och se till att alla arbetar åt samma mål, håller sig på rätt spår så att säga!

Nu ser jag fram emot att spårvagnsdepån blir färdig så att den nya spårvägen mellan Lund C och ESS kan tas i drift. Då blir det fest! Sen får jag se vad som blir nästa projekt för mig. Jag hoppas på något stort, kanske ett kontor.

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.