Nu är vi klara i Kvarnbyn

Efter fem år och 400 bostäder är vi klara i Kvarnbyn i Mölndal. Kvarnbytornet var mitt första projekt som platschef. Men det var inte mitt första projekt i Kvarnbyn, jag har varit på plats där sedan maj 2015 och arbetat i olika roller.

2014 körde vi igång med produktionen av bostäderna i Kvarnbyn. Vi har byggt 400 bostäder fördelade på fyra olika projekt, som in sin tur är fördelade på sex olika huskroppar och 18 trappuppgångar.

Kvarnbyn är en historisk industrimark i Mölndal. När NCC köpte marken låg det en kemikaliefabrik på tomten och marken var kraftigt förorenad. Vi har såklart sanerat marken (en helt egen historia), men också anpassat konstruktionen av husen för att kunna fungera i området. Till exempel har vi en radonsäkrad grundläggning för att säkerställa att vi inte får gasinträngning i byggnaderna. Vi har också byggt in ventilation under husen för att kunna göra forcerad ventilation om det skulle behövas.

Platsbyggda lösningar

Bostäderna vi har byggt är toppmoderna, energieffektiva och miljöcertifierade, men arkitekterna har varit noga med att behålla drag av den äldre bevarade bruksmiljön. Det knyts ihop snyggt tycker jag.

En stor utmaning har varit logistiken i och runt arbetsplatsen eftersom projekten har löpt omlott och samtidigt. Mot slutet när vi hade Kvarnbytornet och Mariedahl igång samtidigt hade vi endast en infart till hela området. Dessutom har det redan flyttat in folk till de tidigare etapperna. Det ställdes enorma krav på samordningen! Eftersom Kvarnbytornet är 16 våningar högt krävdes noggrann planering av logistikflödena inom projektet på grund av höjden. Framför allt var det materialtransporter som behövde tajmas in.

Ur ett arbetsmiljöperspektiv har det varit lite annorlunda att jobba i Kvarnbyn också. Det krävs lite extra när man jobbar i en förorenad miljö för att inte utsätta sig för risker – särskild utrustning med skyddskläder och masker. Dessutom är det brant i Kvarnbyn, mellan högsta och lägsta punkten på vårt område skiljer det 34 grader. Lutningen gjorde att det krävdes många platsbyggda lösningar som murar, återfyllning och jordarmering för att kunna bygga husen. Det ställer krav på stort fokus på samordning OCH att vara rädd om varandra när markarbetarna och snickarna jobbar rygg mot rygg.

Jobbat på att skapa trivsel

Eftersom vi har varit länge på samma ställe har det inneburit en stabilitet och en möjlighet att växa inom och mellan projekten. Jag själv är ett exempel på det. Jag började som master trainee på Kvarnbyterrassen och nu har jag avancerat till platschef. Det har varit roliga och lärorika år, vi har haft mycket kul ihop! Vi lade grunden tidigt med att jobba på att skapa hög trivsel i första projektet som vi sedan har kunnat bygga vidare på. Man hinner bli bra sammansvetsade under fem år.

Och just hur betydelsefullt det är att jobba med att få ihop lagkänslan i ett projekt är en av de viktigaste lärdomarna jag har med mig från Kvarnbytornet, när vi strävar tillsammans mot samma mål.

Det har varit väldigt roligt och utvecklande att jobba i Kvarnbyn, men nu ser jag fram emot att sätta tänderna i nästa projekt!

Hälsningar

/Katharina Eklund

”Fem lärorika och jätteroliga år”

Se Katharina berätta om projektet.


Fakta om de fyra projekten

  • Kvarnbyterassen
  • Kvarnbyfallet
  • Mariedahl
  • Kvarnbytornet

NCC har dessutom byggt två garageanläggningar om 400 platser samt utfört marksanering

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


  • Janne Löfgren

    23 oktober, 2020 17:32

    Bra jobbat 👏🏻

  • Daniel Olsson

    27 oktober, 2020 06:36

    Oj oj var en av de första på plats. Vi började sanera. Var som ett spökhus, de hade gått på dagen. Tallrikar stod kvar, kläder, telefoner. Ja rätt obehagligt.

    • Emma Sigonius

      26 november, 2020 21:16

      Det minns jag med! Kusligt att gå där. Arbetskläder och matlådor kvar. Rör överallt – dragna inne i byggnaden, utanpå och under mark. Vilken resa området gjort! Wow!