Liseberg Grand Curiosa Hotel – ett unikt projekt i hjärtat av Göteborg

Nu har vi lämnat över Liseberg Grand Curiosa Hotel, ett stjärnformat hotell, med fantasirik tematisering som genomsyrar varenda vrå. Hotellet är det första projektet inom Lisebergs jubileumssatsning, och står nu klart inför Lisebergs 100-årsjubileum och Göteborgs 400-årsfirande 2023. 

Nu har vi lämnat över Liseberg Grand Curiosa Hotel, ett stjärnformat hotell, med fantasirik tematisering som genomsyrar varenda vrå. Hotellet är det första projektet inom Lisebergs jubileumssatsning, och står nu klart inför Lisebergs 100-årsjubileum och Göteborgs 400-årsfirande 2023. 

För gästerna kommer hotellet innebära en fantasivärld, full med spännande inslag och tematiserade miljöer, utsmyckade fasader, fantastiska inredningssnickerier med stor detaljrikedom överallt. I lobbyn möts gästerna bland annat av en rutschkana och en ponnykarusell som har sitt ursprung från 1923 då Liseberg invigdes. 

Vi som har varit med och byggt hotellet ser även det andra – vi har bidragit till ett byggnadsverk som har samtliga byggtekniska lösningar och funktioner enligt normer och myndighetskrav för nutida byggprojekt. Och certifieras enligt BREEAM nivå Excellent.

Berättelsen har legat till grund för projektet 

För att genomföra projektet med all tematisering och gästupplevelsen som Liseberg vill skapa, har det varit viktig att förmedla den till alla i projektet. Vi har arbetat konsekvent med att få Lisebergs vision att genomsyra alla delar av verksamheten – vi har haft informationsdagar med Liseberg där de har beskrivit gästupplevelsen de vill skapa och storyn bakom projektet – berättelsen om herr och fru Daler.  

Berättelsen har vi haft med oss på olika sätt, i möten, i våra nyhetsbrev, anslag på arbetsplatsen och i informationsmaterial vi har i samband med inskrivning på projektet. På så sätt har vi låtit alla projektdeltagare förstå vikten av gästupplevelsen.

Från parkeringsplats till upplevelsehotell – utmaningar?  

Vi får ofta frågan vilka kritiska moment vi har ställts inför och det finns såklart många.   

Marksanering: De allra flesta kommer kanske ihåg ytan som hotellet är byggd på som den stora parkeringsplatsen söder om Liseberg. Men innan det blev en parkeringsplats har det varit många olika verksamheter – garveri, fabrik och en påfart till gamla E6:an som gick genom området. Det har inneburit att det fanns en del i marken som behövdes tas om hand innan vi kunde börja bygga. I nära samarbete med våra kollegor på teknikavdelningen sanerades hela området.   

Vi har ett begränsat arbetsområde: den yta vi har haft till förfogande är inringad av Mölndalsån, en starkt trafikerad gata med person- och godstrafik och en av stans mest nyttjade cykelbanor kloss an arbetsområdet. Det går inte att göra ytan större på något sätt. Vi har varit många aktörer på samma yta, och en bit in i bygget av hotellet startade vi även i gång jubileumsprojektets andra stora projekt – vattenvärlden Oceana.  

Logistiken har varit en viktig pusselbit: Det är avgörande att planera för transportflöde, etablering, kranar, upplagsplatser tidigt utifrån olika scenarier i projektet. Därför har vi genomgående jobbat med visuell planering och målstyrning, så att alla aktörer är med och förstår vad som ska göras och i vilket område. Genom att arbeta med scenarier och visuell planering har vi varit rustade för de oväntade saker som dykt upp.  

Vi har byggt hotellet precis intill en pågående verksamhet: Liseberg! Nordens största nöjespark som är öppen från april till december, med cirka tre miljoner besökare per år.  

Så det har funnits utmaningar under resans gång, men vi har löst dem och det har vi gjort tillsammans med vårt fantastiska team.

Lagarbete och stolthet har varit nyckeln  

Framgångsfaktorn i projektet har varit att vi har fått ihop en tight, sammansvetsad grupp. Och att vi tillsammans haft fullt fokus på vår kunds slutprodukt – vi har låtit den genomsyra hela projektet.  

Vi hade inte klarat att genomföra detta utan vårt fantastiska team på projektet, ett team med kompetens, energi, glädje och driv. Det har varit oerhört glädjande och berikande för oss att se hur medarbetare i vårt team har utvecklats enormt i sina roller och anammat goda ledaregenskaper.   

Allt bygger på medarbetarnas arbetsinsatser och vi vill rikta ett stort tack till alla som på ett eller annat sätt varit inblandade i projektet. Tillsammans har vi byggt ett jättefint hotell som vi ska vara enormt stolta över!

Hälsningar från Liseberg!  

// Michael Rusin, platschef och Annica Almroth, projektchef NCC Building Sweden.

Liseberg Grand Curiosa Hotel, är ett av NCC:s två projekt inom Lisebergs jubileumsprojekt och står nu klart inför Lisebergs 100-årsjubileum och Göteborgs 400-årsfirande 2023.  

Hotellet är cirka 30 000 kvadratmeter stort med 457 rum, restaurang med 790 sittplatser och 130 uteplatser, takbistro med 220 sittplatser och 180 uteplatser, och en ponnykarusell från 1923 i lobbyn. Hotellet öppnar i april 2023. 

Grand Curiosa Hotel är placerat vid Lisebergs södra entré, i direkt anslutning till vårt andra pågående projekt inom Lisebergs jubileumsprojekt, vattenvärlden Oceana, som ska stå klart 2024. 

 

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


  • Håkan Fredrin

    22 mars, 2023 14:55

    Ett fantastiskt lagarbete på ett intressant projekt , kan bara bli bra . Kommer minnas denna tid .