Sex våningar är kanske inte så mycket på andra platser. Men i Laholm, en liten och platt ort i södra Halland, är det högt. Viss skepticism fanns bland närboende initialt, men nu när husen börjar ta form tar nyfikenheten över.
Jag heter Josefine och jobbar som arbetsledare på NCC:s projekt Kobben i Laholm. På uppdrag av kommunala Laholmshem bygger vi två flerfamiljshus med totalt 49 hyresrätter samt cykelförråd och parkering. Överlämning är planerad till slutet av november.
Vi är precis färdiga med stommen, gjöt sista valvet i tisdags. Nu håller vi på med tak och utfackningsväggar, fönster monteras och murning pågår. Som arbetsledare är jag spindeln i nätet och ser till att allt flyter på. Jag planerar vem som ska göra vad, håller koll på vilka moment som står på tur, gör arbetsberedningar, mängdar och beställer material, tar emot leveranser och ser till att allt är på rätt plats, svarar på frågor, löser problem som uppstår och så vidare. Det är en rolig roll med mycket variation.
Ytsmarta bostäder med milsvid utsikt
Husen byggs enligt NCC Folkboende, ett bostadskoncept med ytsmarta lägenheter, hög boendekvalitet och god fastighetsekonomi. De har låg energianvändning, vilket bidrar till låga drifts- och underhållskostnader. NCC har byggt många bostäder enligt detta koncept runt om i Sverige, men det är första gången jag är med och bygger NCC Folkboende.
De två sexvåningshusen erbjuder milsvid utsikt från topplägenheterna. Från början ville Laholmshem bygga ännu högre, men då det är en kommun med mest villor och låga hus skulle det sticka ut för mycket.
Det var debatt i lokal media och visst motstånd mot bygget i början, men nu är det mer positiva ordalag. Många som promenerar i området är nyfikna, stannar och pratar och tycker det blir fint. En del undrar hur man gör för att hyra en lägenhet, så det har verkligen vänt.
Liknande hus byggda i Höganäs för ett par år sedan, också NCC Folkboende. Foto: Studio-E
Som tjej bidrar jag med andra tankesätt
Jag är ensam tjej på projektet, men trivs bra ändå. Det är ju så det är i byggbranschen, framförallt ute i produktion, man är van. Det är klart att det hade varit roligt med fler kvinnliga kollegor. Det blir en annan dynamik och ett mjukare klimat på en arbetsplats med en bättre mix av medarbetare. Som tjej bidrar man även med nya tankesätt och en annan synvinkel på problem. Förhoppningsvis hittar snart fler tjejer byggbranschen och vågar sig ut i produktionen. Det är inte så ”macho” som många tror.
Själv har jag läst Väg och Vatten i Lund och började därefter jobba som KMA-samordnare (kvalitet, miljö och arbetsmiljö) för sex år sedan. Det var roligt men jag märkte snabbt att jag trivdes bäst ute i produktion.
Vill vara med där det händer!
Variationen, problemlösningen och känslan att jag i mitt dagliga arbete tydligt kunde påverka projektets framdrift och resultat var det jag gillade mest. Nu har jag jobbat som arbetsledare i tre år och planerar att göra det ett tag till, sen får vi se vad det blir. Jag tror jag vill vara kvar i produktionen på något sätt, jag vill vara med där det händer!