Jag bytte jobb och land – men utan att lämna NCC

Jag tog chansen, lät jobbet bli ett äventyr och bytte Finland mot Göteborg. Det har inte varit helt enkelt - det har varit en del utmaningar med språket, kulturen och kollegorna. Men jag har inte ångrat en dag att jag hoppade på denna unika möjlighet.  

Jag tog chansen, lät jobbet bli ett äventyr och bytte Finland mot Göteborg. Det har inte varit helt enkelt – det har varit en del utmaningar med språket, kulturen och kollegorna. Men jag har inte ångrat en dag att jag hoppade på denna unika möjlighet.  

En dag kom min chef hemma i Finland fram till mig och frågade: ”Konsta, vad säger du om att jobba på NCC i Göteborg i stället?”. Chefen kom hem efter en kurs med megaprojekten i Göteborg och ställde denna fråga. Jag svarade spontant ”Javisst!” men insåg att jag behövde diskutera detta med min sambo också. Hon tyckte lyckligtvis att det var en spännande idé att följa med, så efter att jag blivit intervjuad och fått jobbet bestämde vi oss för att flytta till Göteborg.

Nu har jag varit på projekt Centralen i Göteborg i över ett halvår och jobbar som arbetsledare med stomkompletteringar. Det är en spännande utmaning för mig. Stomkomplettering innebär att man utför arbeten efter att betongen har gjutits, såsom målning av väggar, installation av stråk, hissar och rulltrappor – det är 30 rulltrappor som ska installeras. Det är det område som ligger närmast min bakgrund inom Building vilket gjorde övergången enklare.

Det kräver mod att byta land

Det slog mig redan när jag började på NCC för fyra år sedan att vi har verksamhet i de andra nordiska länderna, men jag har kommit att inse att utbytet mellan länderna ändå verkar vara ganska begränsat. Jag tycker det är synd, eftersom man har en unik möjlighet att byta land och prova på nya arbetsuppgifter utan att behöva säga upp sin anställning. Att byta land och jobb kan verka lite galet, det kräver mod och äventyrslystnad. Men jag och sambon tänkte att det är ”nu eller aldrig, nu när vi fortfarande är unga”. Hittills har det gått bra och jag har haft möjlighet att lära mig mycket nytt.

Efter tre månader på jobbet kände jag mig bekväm och ”varm i kläderna”, men det var svårt med språket i början trots att jag hade lärt mig svenska i skolan i Finland. De första månaderna pratade jag därför mest engelska, men nu kan jag prata svenska flytande även om jag har en finsk brytning. För att träna upp språket spelar jag Duolingo varje dag på bussen till jobbet. På fritiden gillar jag att åka skateboard och jobbar ideellt i en skateboardhall, vilket har hjälpt mig att få många nya svenska vänner.

Inga större skillnader

Jag tycker att det finns en skillnad mellan folket i Finland och Sverige – svenskar verkar vara gladare och vänligare. Utöver de erfarenheter jag får på jobbet är det bästa med mitt arbete på Centralen alla mina fantastiska kollegor. Förutom det, så är det några skillnader i datasystem och liknande som är de största skillnaderna jämfört med att jobba i Finland.

Men det finns en stor fördel med att bo i Göteborg – du kan ta tåget till nästan vilken nordisk stad som helst på bara några timmar! Detta är fantastiskt för mig och min sambo, eftersom vi nu kan utforska städer som Stockholm, Oslo och Köpenhamn på helgerna. I Finland är det ofta nödvändigt att flyga för att besöka andra städer, vilket kan vara besvärligt när man har hund – så på fritiden passar vi på att turista.

Om några år skulle jag vilja prova att arbeta i Köpenhamn också – jag skulle vilja uppleva alla ”Nordic Countries”!

//Konsta-Pietari Koivisto, arbetsledare

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.