Inköpare med sinne för affärer

Jag heter Mats och arbetar som senior inköpare på NCC i Malmö. Jag brinner för att göra bra affärer! Eftersom inköpen står för en mycket stor del av NCC:s omsättning bidrar jag i högsta grad till att ett projekt blir lyckosamt.

Jag heter Mats och arbetar som senior inköpare på NCC i Malmö. Jag brinner för att göra bra affärer! Eftersom inköpen står för en mycket stor del av NCC:s omsättning bidrar jag i högsta grad till att ett projekt blir lyckosamt.

Efter att i flera år ha arbetat i olika chefsroller utomlands i Saudiarabien och Etiopien, tänkte jag dra mig tillbaka till en lugnare tillvaro hemma i Malmö. Jag insåg dock snabbt att det inte var något för mig. När ett erbjudande om att börja på NCC som senior inköpare dök upp tog jag den. Det visade sig vara ett lyckokast. Jag hade inte arbetat exakt som det tidigare, men är bra på att förhandla och har sinne för affärer. Jag fick en bra mentor och kom snabbt in i jobbet. Nu ett par år senare är det jag som är mentor för nya inköpare och traineer.

Viktig kugge i projektet

Kontorsinteriör med foajé och glastak

Många spännande lösningar när Malmös konserthus omvandlades till kontor. Foto: Klas Andersson

Rollen som inköpare är en viktig kugge i byggprojekten. Med utgångspunkt ur en anbudskalkyl är det jag som gör inköps- och leveransplan samt budget och inköpsmål för projektet. Många inköp görs via olika ramavtal, men i ett normalstort projekt gör jag även cirka 30–40 strategiska inköp av exempelvis underentreprenader. Beroende på projektets karaktär görs ibland specialinköp som kan kräva stora mått av kreativitet och detektivarbete. Det gillar jag.

Just nu jobbar jag framförallt med om- och tillbyggnaden av ett djursjukhus samt ett stort renoverings- och tillbyggnadsprojekt.

Tidigare har jag bland annat arbetat med nybyggnad av en skola i Trelleborg samt omvandling av Malmös gamla konserthus till kontor. I det sistnämnda ingick även renovering och ombyggnad av ett angränsande 14 våningar högt hotell.

Mixen av projekt och ett stort kontaktnät både inom NCC och med leverantörer gör att ingen dag är den andra lik. I ett byggprojekt händer det hela tiden nya saker, planer omkullkastas och man måste snabbt kunna hantera förändringar. Det är det som gör jobbet så roligt.

Mångfald gör oss mer konkurrenskraftiga

Jag gillar att arbeta nära projektet och är ofta med ute på plats. Jag tar med leverantörer ut och försöker hitta nya smarta och hållbara lösningar. Jag försöker ha ett öppet och bra samarbete såväl med leverantörer som inom NCC. På NCC är detta lätt då det finns ett fantastiskt internt nätverk, med kunskap inom allt från produktion till juridik, miljö, energi och virtuellt byggande.

Att jag inte arbetat hela mitt liv i byggbranschen är ofta en fördel, då jag ser saker ur andra vinklar och öppnar för nya idéer. Det är lätt att fasta i gamla mönster. Jag tror att vi behöver bli bättre på att mixa arbetsplatserna med människor med olika bakgrunder och erfarenheter, för att därmed växa både som företag och som människor.

//Mats Andersson, senior inköpare NCC Building Syd

Vill du också jobba med inköp på NCC? Just nu söker vi Projektinköpare i Malmö.

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


 • Jerker Andersson

  26 september, 2019 16:36

  Intressant och bra att Mats framhåller betydelsen av att just mixen av kollegor med olika bakgrund och erfarenheter visat sig vara en framgångsfaktor i projekten.

  Det borde fler arbetsplatser ta till sig!

 • Mikael

  27 september, 2019 00:24

  Lysande bra skrivet och beskrivet
  Tänkvärda nydanande idéer.

 • Jan-Eric Andersson

  27 september, 2019 23:08

  ÄNTLIGEN lite nytänk i en ” gammal ” verksamhet. Mycket intressant artikel
  lättillgängligt och bra.
  Kul med folk som trivs med sitt arbete.

 • Blazej Pietrzak

  30 september, 2019 13:49

  Inköpare – en support funktion som hanterar inköpsarbete i ett projekt.

  … men man kan också beskriva det som Mats gjorde.
  Låter så mycket mer intressant. Och det faktiskt är ett spännande jobb!

  Alltid kul att jobba med dig Mats!
  Att vara den interna källan (NPG) som hjälper dig hitta de rätta produkter/tjänster runt om i världen, är alltid rent nöje:)
  #keeppushing