Från marmorbygge i Syrien till renovering i Halland

Bland husen i kvarteren Linsen och Lövet i Falkenberg träffar jag Fawaz, som är vuxenlärling på NCC. Tillsammans med ett 20-tal kollegor renoverar han 179 hyresrätter på uppdrag av kommunala bostadsbolaget FABO. Fawaz trivs bra på NCC och har snabbt kommit in både i jobbet och i gänget.

Bland husen i kvarteren Linsen och Lövet i Falkenberg träffar jag Fawaz, som är vuxenlärling på NCC. Tillsammans med ett 20-tal kollegor renoverar han 179 hyresrätter på uppdrag av kommunala bostadsbolaget FABO. Fawaz trivs bra på NCC och har snabbt kommit in både i jobbet och i gänget.

”Linsen och Lövet” är ett speciellt renoveringsprojekt. Området är från 1955 och man har genom åren gjort många mindre renoveringar efterhand som behov uppstått eller bostäder bytt hyresgäst.

För att uppnå likvärdig nivå på alla bostäderna har varje lägenhets renoveringsbehov noggrant gåtts igenom, vilket resulterat i nästan lika många olika åtgärdsplaner som lägenheter. En del lägenheter totalrenoveras, andra byter enbart badrum och kök eller målas. Några lägenheter har två ytterdörrar. Där muras den ena dörren igen. Just nu håller Fawaz på att mura igen en dörr.

Vuxenlärling på NCC

Fawas kommer från Syrien och har bott i Sverige sedan 2015. Han har lärt sig förvånansvärt bra svenska på denna tid. Det beror på SFI, men också på att han arbetat och haft praktik på olika byggen. Sedan maj 2019 är han anställd på NCC som vuxenlärling.

– Hela dagarna pratar jag svenska med kollegorna på jobbet och hemma rättar barnen mig och min fru när vi säger fel. Barnen lär sig mycket fortare än vi äldre.

I sitt hemland har Fawaz arbetat som snickare i många år, men snickaryrket är inte likadant i Syrien som i Sverige. Där är man inte specialiserad utan behärskar oftast allt inom hela byggprocessen. De senaste tio åren i Syrien arbetade Fawaz med marmorbyggen, allt från fasader till trappor. Dessförinnan byggde han bostäder, från ritning till färdigt bygge.

– Jag trivs mycket bra i Sverige och på NCC. I Syrien arbetade jag mycket med marmor. Här är det mer trä, annars är det inte så stor skillnad.

Just marmorkompetensen kanske Fawaz inte får så mycket nytta av i Sverige, men annars är hans bredd väldigt uppskattad. Inte minst på renoverings- och ombyggnadsprojekt, där det är många olika arbetsmoment som ska göras och tiderna för respektive moment planeras i stort sett ner på timnivå. Då är det positivt med yrkesarbetare som är flexibla och som kan utföra flera olika saker.

Socialt hållbart byggprojekt

Sammanhållningen och arbetsglädjen på ”Linsen och Lövet” är god, vilket är en av anledningarna till att Fawaz trivs. Här jobbar alla tillsammans och har roligt ihop. Möjligen beror det på den workshop man hade i början av projektet, där alla medarbetare och underentreprenörer på projektet bjöds in för att prata om mångfald och värderingar.

Till sommaren är projektet klart. Då väntar arbete på ett liknande renoveringsprojekt, också i Falkenberg och med samma beställare. Kanske med fler vuxenlärlingar som kollegor. Det projektet har nämligen registrerats som ett av NCC:s första ”socialt hållbara byggprojekt”, där arbetsmarknadsåtgärder är ett av kriterierna. Genom att erbjuda praktikplatser, utbildningsplatser eller anställning kan NCC utgöra en viktig språngbräda ut i arbetslivet för talanger som står utanför den svenska arbetsmarknaden.

Foto: Studio-E och NCC

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


 • Leif Östlund

  3 april, 2020 18:33

  Underbar läsning, bra intiativ av NCC att nyttja hans kunskaper på ett bra sätt

 • Izat Fawzi Damir

  18 juli, 2021 22:01

  Tyvärr avslutades denna aktiva anställd Fawaz Said den 20 augusti 2021 på grund av brist på arbete i företaget

  • Ann-Katrin Johansson

   20 juli, 2021 10:29

   Hej, det stämmer tyvärr. /Anki, kommunikatör NCC