För att vara med i ett sådant här projekt måste du tycka att det är en kul utmaning

Pelle Wistrand var platschef under uppbyggnaden av Dome of Visions i Göteborg och den som ansvarade för flytten av byggnaden från Stockholm. Vi fångade in honom under invigningen av domen och passade på att fråga om de utmaningar han stött på under projektet och vad som var roligast av alltihop.

Pelle Wistrand var platschef under uppbyggnaden av Dome of Visions i Göteborg och den som ansvarade för flytten av byggnaden från Stockholm. Vi fångade in honom under invigningen av domen och passade på att fråga om de utmaningar han stött på under projektet och vad som var roligast av alltihop.

Hur lång tid tog hela bygget från start till slut?
Vi började i februari och blev klar exakt i tid den 12 juni. Samma dag som invigningen av Dome of Visions skulle gå av stapeln var vi här och fogade rutorna på taket, så vi höll på in i det sista.

Hur gick själva flytten till?
Det var kollegorna i Stockholm under ledning av Michael Juvas som monterade ned bygget. Sedan hade vi en kille från Göteborg som var med och såg hur de lastade och hur alla balkar och stag var uppmärkta. På så sätt fick vi en bra bild av byggnaden och kunde planera vårt arbete bättre.

Hur många har varit med och jobbat med det här?
Vi har varit 3-4 man som har monterat själva domen och så har vi haft fem-sex snickare som har byggt hela altangolvet runt omkring. Vi började med att lägga träbjälklaget på ca 14 dagar. Efter det monterade vi det invändiga huset på någon vecka innan vi började montaget av limträstommen under en månads tid. När stommen var uppe så monterade vi alla krysstag. Samtidigt började vi med altangolvet på utsidan med 5-6 snickare. Sedan monterades plasten och så började vi med trallgolvet invändigt.

Vad har den största utmaningen varit?
Från början så är det att få med rätt folk som är intresserade av sådana här speciella projekt och som har möjlighet att ställa upp. Om man har rätt folk på rätt plats så brukar resten lösa sig.

Krävs det några speciella kunskaper för att få ihop ett sådant här bygge?
De måste vara duktiga yrkesmän. Sedan måste de tycka att det är en kul utmaning. Vi hade 2 smeder, en ventkille och en rörkille som var med upp till Stockholm och kollade domen på plats. Jag hade jobbat med dem tidigare och handplockade dem till det här jobbet. Sedan har jag kompletterat upp med folk. Stöttat upp och ökat på efter hand som vi har blivit klara.

Var det något som du inte hade räknat med som du kände att du blev förvånad över?
Alla som jobbade tillsammans med det här bygget hade lång erfarenhet från andra projekt, så vi visste om en hel del utmaningar som brukar dyka upp. Sedan intervjuade vi dem i Stockholm om vilka misstag de hade gjort och hur de hade byggt ihop domen. På så sätt fick vi reda på vad som hade varit bra och vad som hade varit mindre bra och vad vi borde tänka på. Vi hade även kontakt med Juvas i Stockholm under tiden.

Hur länge har du jobbat som platschef?
Jag började som snickare en gång i tiden och jobbade med det till slutet på 80-talet. Sedan blev jag platschef under 90-talet. När man har jobbat för NCC så länge som jag har gjort så har man haft turen att vara med på de flesta byggen och haft många intressanta jobb. Dome of Visions är ett av dem.

 

Mer om Dome of Visions hittar ni på domeofvisions.se. Ni kan även följa Dome of Visions på facebook och Instagram

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.