Ett utmanande och lärorikt år med Strategic Leadership Program

I januari fick jag veta att jag blivit accepterad till SLP, Strategic Leadership Program, NCC:s utvecklingsprogram för anställda i samarbete med Stockholms Handelshögskola. Jag var så förväntansfull och spänd på att få äran att delta och även lite nervös då jag hört från deltagare tidigare år att det är mycket arbete som behöver läggas ner och det kan bli ganska tufft att få tiden att räcka till emellanåt.

Mitt namn är Emma Papakosta, jag började min resa hos NCC med en praktikplats hos Internationella inköp för drygt sex år sedan. Idag arbetar jag som Head of Purchasing systems hos Group Purchasing. Vi agerar som en viktig brygga mellan vår verksamhet och IT & verksamhetsutveckling. Jag och mitt team ansvarar bland annat för att kravställa på våra inköpssystem och förse verksamheten med dataunderlag för inköpsbeslut.

Hos NCC har jag fått chansen att växa i min roll, blivit utmanad och fått möjligheten att bygga kompetens. SLP är ytterligare ett bevis på att NCC satsar på sina anställda. Jag känner att jag verkligen har lyft mitt eget angreppssätt till nästa nivå efter att ha deltagit i programmet. Jag har fått en större förståelse för hur finansiella mätetal och värdeskapande aktiviteter hänger ihop med utveckling och implementering av ett bolags strategi samt hur hållbarhet och innovation är en motor för att generera vinst och marknadsandelar som bolag.

Olika perspektiv vidgar horisonten

Det har också varit superintressant att diskutera dessa ämnen tillsammans med kollegor i olika typer av positioner, från olika affärsområden och länder. De olika perspektiven har hjälpt mig att vidga min horisont. De har också skapat en förståelse för NCC:s verksamhet som jag inte hade tidigare.

Under programmet så fick vi också en gruppuppgift, en så kallad Business challenge, att arbeta på parallellt. Vår utmaning var tuff och krävde en hel del långa och frustrerande situationer inom vår grupp. I och med att uppgiften var en faktisk utmaning som NCC står inför så tog vi ändå oss an den med nyfikenhet och intresse. Programmet började ungefär samtidigt som pandemin slog till i Europa vilket ledde till att vi i vår grupp tyvärr aldrig fick tillfälle att träffa varandra fysiskt. Det ställde såklart nya krav på vårt samarbete. Vi behövde också alla lyfta oss några steg för att hantera det digitala samarbetet så bra som möjligt.

Det jag tar med mig från programmet är att lösa utmaningen vi har med att driva innovation i ett så stort bolag som NCC. Mitt mål är att hitta ett sätt för mina kollegor ute i produktionen att lyfta upp de bra idéer och lösningar som de arbetar fram dagligen till oss som arbetar centralt med utveckling. Det skulle hjälpa oss att fokusera på rätt saker och skapa värde för vår verksamhet.

Nu är det december och programmet är slut. Det är lite vemodigt och trist samtidigt som jag måste erkänna att det är en lättnad för kalendern 😊. Kollegor från tidigare års SLP hade rätt. Det är väldigt utmanande och tar mycket tid. Men jag är så tacksam för att ha fått denna möjlighet och det var helt klart värt det!

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.