”Efter byggdamm kommer konfetti”

Som en del av ombyggnaden av kvarteret Kronprinsen i Malmö håller det gamla slitna stadsdelscentret i bottenplanet på att förvandlas till en ny modern galleria med butiker, service och restauranger. Med kvarvarande hyresgäster, mataffär och butiker samt många människor som rör sig i området är det mycket att ta hänsyn till.

Som en del av ombyggnaden av kvarteret Kronprinsen i Malmö håller det gamla slitna stadsdelscentret i bottenplanet på att förvandlas till en ny modern galleria med butiker, service och restauranger. Med kvarvarande hyresgäster, mataffär och butiker samt många människor som rör sig i området är det mycket att ta hänsyn till.

Jag heter Peter Mertel och jobbar sedan 2010 som platschef. Min karriär på NCC började 1997 som träarbetare, för att efter tio år vidareutbildade mig till arbetsledare och sen platschef. Jag gillar ombyggnadsprojekt och är något av en renoveringsexpert. Jag gillar känslan av återbruk och att skapa nytt från gammalt.

Från slitet stadsdelscenter till modern galleria

Sedan 2018 pågår omfattande renovering av Kronprinsen i Malmö, ett helt kvarter byggt i början av 1960-talet som en skånsk version av Rockefeller Center. Projektet, som vi utför i partnering med Heimstaden, är uppdelat i flera delentreprenader. En av dem ansvarar jag för, nämligen omvandlingen av det gamla slitna stadsdelscentret i bottenplanet till en modern galleria, minst lika stilig som på den tiden NK huserade här.

Innan Kronprinsen var jag platschef för ett annat spännande projekt, nämligen totalomvandlingen av en äldre fabriksfastighet till modernt och kreativt kontor åt spelutvecklingsföretaget Massive Entertainment, mitt i centrala Malmö. Dessförinnan har jag både arbetat med nyproduktion och andra renoveringsprojekt.

Ombyggnaden av stadsdelcentret på Kronprinsen är det största och mest komplexa projektet hittills i min karriär. Det är även den största delentreprenaden i Kronprinsenprojektet och omfattar förutom gallerian även ombyggnad av det underjordiska 20 000 kvadratmeter stora garaget, som sträcker sig under hela kvarteret. Det innehåller även nya installationer, nytt ställverk, nya trapphus, fläktrum, takljus, sprinkleranläggning med mera. Projektet är mycket installationstätt och nya ledningar har dragits för allt.

Etappvis ombyggnad med kvarvarande butiker

Byggarbetet inleddes med omfattande rivningsarbete av det befintliga köpcentret, som även innebar rivning av entresolbjälklag och ombyggnad av genomgående pelare. Medan arbetet pågick säkrade hundratals stämp upp konstruktionen. Därefter påbörjades själva byggarbetet. Hösten 2022 stod den första delen av gallerian färdig och några av de kvarvarande butikerna flyttade in där, bland annat en matbutik.

Nu pågår arbete med resten av gallerian, restaurangtorg och uteservering, som kommer att invigas etappvis under 2023–2024. En stor del av arbetet är hyresgästanpassningar. Parallellt arbetas det i övriga delar av markplanet, där det bland annat blir cykelbana in i huset för enkel access till gallerian och restaurangtorget. Här blir det även cykelparkering, lokaler för cykelservice och paketutlämning, samt kontorslokaler för mindre verksamheter, förråd, ytor för restaurangerna med mera. Denna del kommer få en ”halvt inne-, halvt utekänsla”.

Skissbilder: FOJAB (ej slutlig gestaltning)

Storleken och de många parallella arbetena en utmaning

De största utmaningarna är storleken på projektet, tredje man och att det är så många parallella arbeten. Med kvarvarande hyresgäster, såsom mataffär, garage, biltvätt, träningsanläggning och butiker, i delar av lokalerna är det mycket att ta hänsyn till. Att kvarteret dessutom ligger trångt med minimala ytor för leverans och förvaring av material gör det ännu mera utmanande. Man får i för sig många tillfällen till problemlösning och kreativitet här, vilket jag gillar.

Ytterligare en utmaning är att varje moment är ett nytt moment. Renoverar man till exempel lägenheter är alla likartade och det är lätt att tidsätta och planera arbetet. Här är varje butik eller verksamhet unik med egna krav och uttryck. Det är mycket som ska byggas och koordineras samtidigt, på flera olika ställen och på tre olika plan. Hela tiden befinner vi oss i olika faser av rivning, nybyggnad och besiktning.

Liksom inom idrotten är lagandan viktig

Som tidigare basketspelare, och även ungdomstränare, vet jag hur viktig lagandan är. Liksom inom idrott är det på en byggarbetsplats viktigt att man arbetar som ett lag, där medarbetarnas olika kompetenser och erfarenheter kompletterar varandra så att man tillsammans blir ett vinnande team. Det är viktigt att arbeta med lagbygget hela tiden, inte minst i ett så stort projekt som detta. Just nu sysselsätter vi cirka 80 personer, bara i ”min” delentreprenad.

Till hjälp att leda arbetet har jag som tur är många kollegor, bland annat två blockchefer och sex arbetsledare. En av blockcheferna ansvarar övergripande för rivningar, den andra för hyresgästanpassningar, medan arbetsledarna ansvarar för olika delar av helheten. En av dem för rivningsarbete och förstärkningsarbete, en för garaget inklusive installationsutrymmen och ytskikt, tre ansvarar för olika delar av nybyggnation invändigt och en för samordning, besiktningar, fläktrum, takljus med mera. Var och en av arbetsledarna har större ansvar än vad man brukar ha i dessa befattningar, men de sköter det med bravur och växer med uppdraget! Eftersom projektet är så installationstätt har vi även två installationsledare på plats för att säkerställa att allt blir rätt. Tillsammans är vi ett starkt team.

”Efter byggdamm kommer konfetti” står det på reklamen, det ser jag fram emot. När Kronprinsens nya köpcenter är färdigt ska jag gå hit med min fru och mina barn, äta en god middag, ta en öl på uteserveringen och bara njuta. Jag bor bara en kilometer härifrån, så Kronprinsen har alla förutsättningar att bli vårt nya stammisställe! En kul detalj är att fontänen som fanns i det gamla stadsdelscentret kommer att vara kvar och bli ett fint blickfång på restaurangtorget.

Fem av de sex arbetsledarna i teamet; Fredrik, Olof, Johan, Rebecka och Peter. Pawel saknas på bilden.

Om Kronprinsen-projektet

I partnering med Heimstaden omvandlar NCC kvarteret Kronprinsen i Malmö med allt ifrån stambyte och fasadrenovering till ombyggnad av stadsdelscentrum och konvertering av kontor till lägenheter. Projektet är komplext och sträcker sig över hela kvarteret med pågående verksamheter och kvarboende. Totalt innehåller kvarteret 730 hyreslägenheter fördelade på ett 28-våningshus, två tiovåningshus och två sexvåningshus. I området finns även stadsdelscenter, vårdcentral, ett stort antal kommersiella lokaler samt ett underjordiskt parkeringsgarage som sträcker sig under hela kvarteret.

Läs mer om projektet på www.ncc.se/kronprinsen

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


 • Flamur

  16 februari, 2023 14:35

  I ett lag är alla med! Inga yrkesarbetare på bild! De jobbade kanske hemifrån dagen ni skulle ta bilder? Trams!

  • Ann-Katrin Johansson

   22 februari, 2023 15:26

   Hej, alla är självklart lika viktiga i ett team, inte minst yrkesmedarbetarna. I denna text lyfts bl a arbetsledarna som har en nyckelroll i detta stora och komplexa projekt med totalt cirka 80 medarbetare. Det är svårt att samla alla 80 för en bild, därför valde vi denna gång bilder på arbetsledarna.

 • Patrik Neumann

  20 februari, 2023 08:42

  Du gör ett grymt jobb, Peter!

 • Jarl Hagberg

  31 maj, 2023 15:21

  Hej
  Disponerar man bara om befintlig yta eller bygger man ut byggnaden.