”Drönare sparar både tid och pengar på bygget”

Casper Hertz Nielsen övertalade sin chef och sina kollegor på NCC:s division Civil Engineering i Danmark att drönare var en bra investering. Med hjälp av drönare kan NCC fotografera och filma byggarbetsplatser från luften. Det sparar både tid och pengar. 

Casper Hertz Nielsen övertalade sin chef och sina kollegor på NCC:s division Civil Engineering i Danmark att drönare var en bra investering. Med hjälp av drönare kan NCC fotografera och filma byggarbetsplatser från luften. Det sparar både tid och pengar. 

Tidigare brukade vi regelbundet anlita en vanlig pilot som flög över byggarbetsplatser med ett sportflygplan för att fotografera bygget, säger Casper.

Casper Hertz Nielsen flyger med en drönare

Foto: Erik Mårtensson

Jag kände till tekniken med drönare och insåg vilka möjligheter det skulle kunna innebära för NCC. Drönaren styrs av en pilot på marken och på NCC använder vi drönare av typen multikopter. Den ger ett stort mervärde till projektet eftersom den underlättar planering, sparar tid och bidrar till en säkrare arbetsmiljö.  Kostnaden för att hyra in sportflygplanet skulle räcka både till att köpa en drönare och utbilda en drönarpilot. Jag ansökte om tillstånd att flyga drönare hos Trafikstyrelsen. Tre dagars kurs ingick och jag blev NCC:s första drönarpilot i Danmark.

När jag kom tillbaka till kontoret pratade jag med flera kollegor om möjligheterna att fotografera billigare och smidigare med drönare. Jag blev genast uppbackad av både chef och kollegor. På NCC i Danmark har vi nu tio piloter och nio drönare inom avdelningarna för VDC*, Renovering, Infrastructure, Industry och Division Civil Engineering.

På våra arbetsplatser har vi har stor nytta av drönarna. Schaktmassor fotograferas för att beräkna volymer, då vet vi exakt hur många lastbilstransporter som behövs. Det sparar både tid och pengar.

/Casper Hertz Nielsen,  Produktionsledare och drönarpilot, Civil Engineering, Danmark

*VDC står för Virtual Design and Construction, eller virtuellt byggande. Det innebär att man ritar, planerar och organiserar ett byggprojekt helt i datormiljö.

[box] Användningsområdena är många, exempelvis: visualiseringsunderlag, utsiktsiktsbilder, 360 graders panoramafoton, underlag för planeringsmodeller på arbetsplatser, underlag för projektering, besiktning och inspektion, volymberäkning, 3D modeller av mark, 3D modeller av byggnader och övriga konstruktioner[/box]

 

Se filmen med Casper Hertz Nielsen

 

Läs mer om hur NCC arbetar med drönare

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.