Digitalisering och datadrivet arbetssätt ger bättre och säkrare arbetsmiljö

Christian Køhler-Johansen, arbetsmiljöchef på Building Danmark är ett välkänt ansikte för medarbetarna på NCC:s projekt i Danmark. Här berättar han om sitt arbete och hur NCC:s digitala system för arbetsmiljörapportering och projektbesök går hand i hand för att stärka arbetsmiljön på NCC:s samtliga arbetsplatser.

Se filmen om digitalisering och säkrare arbetsmiljö nedan

Som arbetsmiljöchef för Building Danmark reser jag mycket. Mina kollegor hävdar att jag har kontoret i bilen och i telefonen. Det stämmer ganska bra och det är möjligt eftersom jag har tillgång till all data och alla arbetsmiljörapporter i vårt rapporteringssystem både via datorn och mina mobila enheter.

Projekten gör sina observationer med en enkel app. Jag märker att när det är lätt att rapportera om din arbetsmiljö och du upplever att dina rapporter skapar förbättringar, då gör du det i större utsträckning. I Danmark ökar antalet och kvaliteten på rapporter ständigt. Det hjälper oss att flytta vårt fokus från att bara undvika olyckor till att arbeta mer förebyggande och tillsammans skapa en bra arbetsmiljö.

För ett tag sedan besökte jag projektet ”Papirøen”, på Christiansholm i Köpenhamn där NCC bygger bostäder. Innan jag besöker ett projekt tittar jag på de rapporter och observationer vi har fått från projektet. Det ger mig en bra bild av vad man är bra på i arbetsmiljöarbetet, och var de eventuellt kan behöva stöd för att utvecklas.

Sedan tittar vi på det tillsammans och jag kan direkt på plats uppdatera rapporterna på med ytterligare information i form av bilder eller kommentarer. Det stärker kvaliteten på mitt arbete när jag senare arbetar med analys eller statistik vid datorn hemma och det jag ger tillbaka till arbetsplatsen. Tack vare att jag och alla andra har tillgång till samma information blir vi mer effektiva. Det är essensen av att jobba både datadrivet och kunskapsdrivet.

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.