”Det gäller att få sina medarbetare att känna sig delaktiga”

Som ny i en roll på NCC finns det alltid massor att lära sig. Det gäller också när man är chef. Jag tycker att det är jätteviktigt att som chef vara ödmjuk inför det faktum att man inte kan allt. I stället är det fantastiskt att vara omgiven av duktiga experter.

Som ny i en roll på NCC finns det alltid massor att lära sig. Det gäller också när man är chef. Jag tycker att det är jätteviktigt att som chef vara ödmjuk inför det faktum att man inte kan allt. I stället är det fantastiskt att vara omgiven av duktiga experter.

Jag är rätt ny i den här rollen som operation manager, men jag har jobbat i byggbranschen i många år med en massa olika uppgifter – betongarbete, vägbygge, kört lastbil med mera. Jag har provat på det mesta utom snickaryrket. 2008 började jag jobba i fabriken som tillverkar gjutasfalt och bituminösa produkter och gick bredvid en herre som skulle gå i pension och sen dess har jag varit kvar här i olika roller. Utöver produktion arbetade jag mycket med provtagningar och tester. Sen började jag på kontoret med logistik för gjutasfaltens arbetsplatser. Man kan säga att jag såg till att allt var på plats för att arbetslagen skulle kunna utföra sina arbeten. Det var en utmaning och riktigt kul att få allt att flyta på.

Idag jobbar jag som operation manager för gjutasfaltfabriken på Arlandaverket. På NCC:s anläggning på Arlanda är stor – ett ordinarie asfaltverk, en stentäkt, ett litet laboratorium och ett gjutasfaltverk. Vi tillverkar bituminösa produkter som klister, lim och lack som används på vägarna och inom byggindustrin, man kan säga att vi tillverkar allt som är svart!

En bra chef är ödmjuk om att man inte kan allt

För att lyckas i den här rollen är det viktigt att vara tydlig i det man vill – det är A och O. Man får inte vara konflikträdd.  Det gäller att få sina medarbetare att känna sig delaktiga i verksamheten och mobilisera hela laget. Min roll är att få ihop helheten och göra hela kedjan starkare. Och det gör man i min mening bäst genom att vara öppen, lyhörd och ödmjuk för att de som är ute på golvet är de som kan produktionen bäst. De är experter på sina delar och jag som chef är mer spindeln i nätet än superexperten på alla delar.

Stöd i arbetsmiljöansvaret

Som chef har man ett arbetsmiljöansvar som kan kännas överväldigande. Men ytterligare en bra sak med att jobba på ett stort seriöst företag är den hjälp man får av företaget i arbetsmiljöfrågorna – vi har en arbetsmiljöorganisationen vi kan ta hjälp av, med etablerade redskap och olika verktyg för att hjälpa oss att bedriva ett förebyggande arbetsmiljöarbete. Det kan vara daglig säkerhetsgenomgång, arbetsberedningar, Time Out med mera. NCC:s engagemang i arbetsmiljöarbetet är jag väldigt stolt över. Vi månar om våra anställda med bra seriösa avtal och våra värderingar ärlighet, tillit och respekt genomsyrar hela organisationen.

Bra samarbete i avdelningen

Vi hade en omorganisation för ett tag sen som rörde om lite i grytan, som de ofta gör. Olika människor hanterar såklart förändringar på olika sätt, men en sak man ska ha med sig är att omorganisationer skapar utrymme och möjlighet till förändring, även om de ibland kan drabba individer. Vi har hittat nya vägar för vårt arbete och jag upplever att det är kortare mellan beslut till produktion nu, och det är positivt.

Vi platschefer i den avdelning jag tillhör jobbar tätt ihop och hjälper varandra. Man får bra stöttning av kollegorna. För det är mycket nytt – ekonomiska rapporter, recepturer som ska justeras, krav från kunder, många olika kunder sin man ska anpassa sig efter. Det är bra med ett stort kontaktnät att få stöttning med saker som är nya för en själv. Det som är en stor sak för mig kan vara en enkel sak för någon annan och då kan arbetet bli raka motorvägen istället för en puckelpist.

Just nu jobbar jag i dubbla roller, Operation manager (OM) för gjutasfaltverksamheten och tf OM för det ordinarie asfaltverket på Arlanda. Har du erfarenhet av arbetsledning, är trygg i ditt ledarskap och söker ett varierat arbete tycker jag du ska söka dig hit.

Ha det gott!

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


  • Henrik Roos

    4 april, 2022 09:09

    Helt rätt!