Brandlarm och blåljus på projekt Linaberg

Plötsligt ljuder brandlarmet på NCC:s byggarbetsplats på projekt Linaberg i Bromma. Ett trapphus i en av byggnaderna är helt rökfyllt och vad värre är - i källarplanet är tre medarbetare instängda i ett rum och kan inte ta sig ut. Brandkåren larmas och är på plats efter bara ett par minuter. Nu startar ett febrilt arbete med att lokalisera de tre medarbetarna och få ut dem ur fastigheten.

Insatsen som gick av stapeln en kall och snöig decembermorgon var en planerad brandövning som vi genomförde i samarbete med räddningstjänsten i Stockholm. Ett av syftena med övningen var att betona vikten av att hålla utrymningsvägar fria från material, något som blev väldigt tydligt för alla oss inblandade. Sikten i ett rökfyllt trapphus är så gott som obefintlig.

Övningen utfördes så verklighetstroget som möjligt, och Stockholms brandförsvar var på plats med en bil bara ett par minuter efter att larmet gått.

Viktigt med tydliga roller

Jag är väldigt nöjd med övningen och med alla inblandades insatser. Vi fick godkänt betyg från räddningstjänsten som ansåg att brandövningen i sin helhet var välplanerad och väl genomförd. Det som uppmärksammades var att vi är duktiga på att samarbeta, att logistiken fungerade bra, men också att våra system kan vara något kluriga att tyda i stressade situationer.

Det blev tydligt för oss hur viktigt det är med en förutbestämd rollfördelning och en organisation som kan aktiveras omedelbart. Av de lärdomar vi tog med oss från övningen var vikten av att ha stenkoll på adressen kanske den mest uppenbara. En adressangivelse som känns självklar för vår projektorganisation kan uppfattas otydlig för räddningstjänsten. I skarpt läge gäller det att hitta den kortaste vägen in till det aktuella olycksområdet.

Läs mer om projekt Linaberg.

Se film från brandövningen

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.