Att bygga svårt och komplext är det roligaste jag vet

Nu står den där: Trappan. Men det har varit många prövningar att få den på plats. Tekniskt utmanande och galna förutsättningar – och kanske just därför fantastiskt kul.

Vi är i Tollare, ett område i Saltsjö-Boo, där NCC bland annat bygger bostadsrättshus, infrastruktur och parkmiljöer. Trappan i bostadsområdet är i en klass för sig. Den är en fristående konstruktion som bär upp sig själv med en stighöjd på ca 24 meter. Trappan består av betongelement och platsgjuten betong, och har 150 trappsteg i sten, där varje trappsteg väger 300 kg. Trappsteg, vilplan, trapplopp, pelare och balkar har lyfts in med kran, delvis under husens burspråk. Det har minst sagt varit ett precisionsarbete.

Minutiös planering

Trappan var en utmaning inte enbart beroende på de tunga elementen utan också på det begränsade utrymmet. Trappan skulle in mellan två bostadsfastigheter och det är bara 14 meter mellan husen, så det är trångt. På platsen finns också en utomhushiss i glas, som vi byggt, att trängas med. Dessutom har folk löpande flyttat in i lägenheterna direkt intill trappan så det var tredje man att ta hänsyn till också. Inte nog med det, det finns bara en väg in till platsen och ingen uppställningsyta för material och maskiner.

Vi planerade därför alla transporter och produktionssteg minutiöst. Vi visste att när vi väl gick i produktion för ett moment måste det bli rätt. Det fanns varken tid, pengar eller tålamod för fel. Platschef Johan Nyström Ahlstrand och jag, då arbetsledare, tog många turer till ritbordet och konstruktören, och tillbaka till arbetslaget för att vara säkra på att våra ritningar var rätt och skulle fungera. Men vi ska ödmjukt erkänna att det funnits steg i produktionen som vi fått lösa där och då, trots all planering.

Otroligt kunniga yrkesarbetare

Det blev väldigt tydligt att i ett sådant här svårt och komplext projekt behöver du ha folk runt dig som du litar på och som kan sitt jobb. Yrkesarbetarna i mitt team är otroligt kunniga och har lång erfarenhet, och det här projektet har varit helt beroende av deras kunskap. Problemlösning, planering och produktion, allt gjordes tillsammans med yrkesarbetarna. Och vi hade fantastiskt kul samtidigt!

Att gjuta småsaker som cykelställ är inte min grej. Jag gillar komplexa betongkonstruktioner och jag söker mig till den typen av projekt. Och det har jag verkligen fått arbeta med här på NCC. Nu bygger vi en annan trappa i bostadsområdet Tollare. Inte en så hög och det är inte fullt lika trångt, men tillräckligt komplext för vårt gäng.

/Malin, betongnörd och platschef i projekt Tollare

Se Malin berätta mer om sitt jobb som platschef

 

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


 • Heléne Blomqvist

  6 mars, 2020 13:41

  Snyggt jobbat Malin, superkul att ta del av.

  • Malin Thorhede

   9 mars, 2020 11:31

   Tack, Helene! <3

 • Alain Luyanda

  6 mars, 2020 14:35

  Hej ! Jag heter alain,vi jobbar till er ncc det är bästa företag i sverige. Jag studerade som väg anledning .jag gjörde min praktikplats till PMA.jag söker att jobbar till er. Mvh Alain.

  • Karin Holmertz

   9 mars, 2020 09:06

   Hej Alain,
   stort tack för den fina orden om NCC och vad roligt att du är intresserad av att arbeta hos oss! Du hittar alla våra lediga jobb här: https://www.ncc.se/jobba-pa-ncc/lediga-jobb/ Lycka till! Vänliga hälsningar Karin, NCC