Asfalt är fantastiskt kul, man lär sig något nytt hela tiden

Jag jobbar som area manager för NCC:s asfaltverksamhet i Värmland. Jag halkade in i branschen och trettio år senare är jag fortfarande kvar på företaget.  

Jag jobbar som area manager för NCC:s asfaltverksamhet i Värmland. Jag halkade in i branschen och trettio år senare är jag fortfarande kvar på företaget.  

Vi jobbar i hela Värmland så det är ett geografiskt stort område vi har hand om även om fokus ligger på Karlstad och trakten runtomkring. Men vi är på jobb allra längst norrut i Värmland också. I sommar utvidgar vi än en gång Värmland till att omfatta delar av Västra Götaland och Bohuslän när vi ska ner dit och göra jobb åt Trafikverket. Vi får väl se om värmländskan smittar av sig.

Att lära sig nytt hela tiden

Man blir aldrig fullärd i den här branschen och man måste gilla att lära sig nya saker för att trivas här. Dessutom måste man vara social och kunna tas med människor i själva affären, vi har ju att göra med både privata och offentliga kunder som kan olika mycket om asfalt och har olika förmåga att formulera sina behov. Det ställer stora krav på oss att vi anpassar oss till kundernas nivå av kunskap för att kunna ta fram rätt erbjudande.

Man behöver inte alltid kunna mest om själva asfalten för att lyckas med det. Min kollega Madeleine sadlade om från floristyrket och jobbar nu som operation manager – en slags verksamhetschef med övergripande ansvar för produktion, beläggning och marknadsarbetet i en viss geografi. Att ha jobbat nära kunder och hjälpt dem fram i sina val av blommor har hon helt klart nytta av i sitt jobb idag.

Asfalt är fantastiskt kul och det utvecklas ständigt, nya produkter, tillsatser, metoder och så vidare. Asfalttillverkning är en blandning av datajobb, förvånansvärt high tech, och fysiskt arbete vid fabriken samt med underhåll och åtgärdande av saker och ting. NCC har jobbat länge med hållbarhetsaspekterna på asfaltprodukterna och tillverkningen och det känns riktigt bra att fronta de fina insatser vi gör där. Vi använder mestadels pellets till att värma våra asfaltverk, vi jobbar med lägre temperaturer i tillverkningen och så återanvänder vi den asfalt vi fräser upp. Det känns riktigt bra att vi driver utvecklingen för en asfalt med lägre klimatavtryck.

Ett gött gäng som tar hand om varandra

Vi jobbar inte bara med asfalt här heller, när det behövs gör vi lite av varje när det gäller mindre markjobb – det kan röra sig om cykelvägar, lekplatser, parkeringsplatser och så vidare. Vi gör det kunden behöver ha gjort – allt utom tapetsering brukar vi säga. Det är ju en del av tjusningen att vi har ett så varierat innehåll i arbetet.

Det är ganska många av kollegorna som har varit med i 20-30 år, så jag är inte ensam om att ha varit här länge. Det är många glada dagar här, vi har en god stämning och vi tar hand om varandra. Det är en förutsättning att man har roligt på jobbet, det blir lättare då på alla sätt.

Är du nyfiken på asfaltbranschen? Det ska du vara! Vi har många jobb ute nu. Själv söker jag en operation manager till en kommun och privatmarknad. Kollegor i avdelningen söker produktkvalitetsspecialist och KMA. Min kollega Patrik Hjalmarsson söker operation managers för Stora Projekt.  Här kan du kika på alla lediga jobb inom NCC Industry. Sök själv, eller tipsa en kompis som kan passa.

Hej från Karlstad!

 

Bilder: Linn Malmén och Joakim Kröger

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.