Arbetsmiljö är prio 1 på NCC:s arbetsplatser

Alla på våra arbetsplatser ska komma hem säkert varje dag. NCC:s vision genomsyrar alla aktiviteter i våra verksamheter och vi arbetar kontinuerligt med att fastställa vilka önskade tillstånd som behövs för att vi ska nå dit.

Alla på våra arbetsplatser ska komma hem säkert varje dag. NCC:s vision genomsyrar alla aktiviteter i våra verksamheter och vi arbetar kontinuerligt med att fastställa vilka önskade tillstånd som behövs för att vi ska nå dit.

Arbetsmiljö stod på agendan den 25 och 26 oktober för våra deltagare på Platschefsprogrammet. Denna gång genomfördes konferensen på Kineum, NCC:s nya kontor i Göteborg. Under två dagar har arbetsmiljö på NCC diskuterats – vad vi gör bra men också vilka utmaningar vi dagligen ställs inför.

Dagarna varvades med följande:

  • nyheter inom arbetsmiljö och vad vi på NCC gör för att uppnå vår vision om noll olyckor på våra arbetsplatser samt vad vi har för verktyg som behöver bli en del av vår vardag.
  • grupparbeten i arbetsberedningar och systematiskt arbetsmiljöarbete där deltagarna diskuterade vad vi kan förbättra inom samverkan mellan arbetstagare och arbetsgivare.
  • föreläsningen om skyddsombudsarbete med Erna Zec, KMA och tjänstemannaskyddsombud.
  • föreläsningen om arbetsmiljölagen och arbetsplatsolycksutredningar samt dialog utifrån fall från verkligheten och konsekvenstänk med vår arbetsmiljöjurist, Anders Lorentzon.

Lärorikt studiebesök i Göteborgs regn

Vi besökte även Centralen, NCC:s största projekt och Sveriges största anläggningsprojekt. Produktionschefen, Henrik Mattsson, hälsade oss välkomna i NCC:s bodar där han berättade om projektets stora volymer, samarbetet med beställaren men även andra olika involverade parter, arbetsmiljö på projektet, utmaningar med också framgångar samt visade bilder och filmer av projektets utvecklingsstadier. Därefter gick vi ut i regnet och imponerades och häpnades över projektets mäktiga genomförande.

På vägen tillbaka till NCC:s bodar uppmanade Henrik våra deltagare utifrån sin erfarenhet i olika roller på NCC och som tidigare platschef: ”Ensam är inte stark. Vi är en stor organisation med mycket värdefull kunskap som finns i alla led. Våga fråga och ta hjälp av varandra. Vi bygger tillsammans!”

Vi tackar Henrik för ett väldigt lärorikt och trevligt studiebesök. Vilken arbetsplats!

Vad tog våra deltagare med sig från dagarna i Göteborg?

Flera av våra deltagare påpekade vikten av att göra en väl genomförd arbetsberedning där risker och åtgärder lyfts fram samt att de fick ännu mer insikt i vilket arbetsmiljöansvar man har i sin roll som platschef. I sin feedback lyfte deltagarna också hur viktigt det var att alla involveras i arbetsmiljöarbetet mot målet att nå nollvisionen. Om man får i gång flera rapporteringar på sina projekt kommer engagemanget för arbetsmiljö stiga och vi får tryggare arbetsplatser. Bästa ”Synergieffekten” är då att man blir mindre hemmablind och tidigare ser brister.

Måns: Från utbildningen tar jag med mig NCC:s strävan att ständigt bli bättre och inte är nöjda förrän vi når nollvisionen. Jag ser även utrymme för att komma med förbättringsförslag i området och få testa att genomföra det för att utvecklas. Några verktyg som jag tar med mig är utökat användningsområde för Synergi och vill undersöka möjligheten att skriva arbetsberedningar i Projektportalen.

Erica: Bra arbetsmiljö får vi genom att verka tillsammans. Vara prestigelösa och hjälpa varandra. Vi ska alla verka för att alla ska hem hela efter en arbetsdag.

Mattias: Det är en trygg känsla man har att vi på NCC har väldigt stort fokus på arbetsmiljö samt att det finns hjälp när man behöver det.

Dennis: Vi på NCC har ett strukturerat och bra arbetsmiljöarbete med bra mallar att följa som underlättar vårt arbete. Väldigt bra och givande utbildning med engagerade föreläsare!

David: Från dessa två dagar tar jag med mig att arbetsmiljö aldrig kan bli ”för mycket”. Alla har ett gemensamt ansvar för att se till att arbetsmiljön hålls på en hög nivå. NCC känns som en av de ledande företagen i branschen gällande arbetsmiljö.

I slutet av konferensen påminde en av våra arbetsmiljöingenjörer, Jozef Zupancic, vänligt: ”För att vi ska kunna utvecklas och blir bättre på det vi gör inom bland annat arbetsmiljö är det väldigt viktigt med erfarenhetsutbyte. Glöm inte att det fantastiska verktyget som vi använder oss av: Synergi – en guldgruva! Det är bara att ösa ur det!”

Så kom två lärorika dagar till sitt slut och jag kan lova er att vi kan vara stolta över våra blivande platschefer. Engagerade, nyfikna och drivna medarbetare som andas NCC:s värderingar och redan nu bidrar till NCC:s vision att vara en lärande organisation. De kommer med all säkerhet att upprätthålla en lärande prestationskultur mot tydliga, lönsamma och hållbara projektmål.

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.