Startskott

Erik

Erik

Tack Josefin för ditt bloggande flitiga bloggande, har varit superkul att läsa!

Både Maria och Josefins projekt börjar bli klara och det är kul att se hur snyggt det blir! Vi är i en annan typ av projektfas, då vi håller på med mark- och grundläggningsarbeten. Lite av ett startskott på anläggningsprojekt är när det blir dags för betongarbeten och igår var det dags!

Under hösten och vintern har pålningsarbeten rullat på för den nya bron. Marken i området har metertjock lera förlagt på berg. Pålarna har därför borrats ned i berget som ska ta upp lasterna från bron. Då dessa är gjorda av stål som riskerar att rosta har vi idag injekterat dem, vilket innebär att de fylls på insidan med betong från botten och upp.

När en beställning av betong skickas in så uppskattas också hur många kubikmeter som kommer att gå åt. Ibland när det är t.ex. fundament med räta hörn blir volymen ganska enkelt att uppskatta. Idag var det istället 24 stycken cirkulära stålrör med varierande längd som skulle mängdas. Det är lite retsamt om det inte skulle räcka till i slutet av gjutningen, och en till transport måste hämtas med en skvätt betong. Med andra ord också lite av en sport, att komma så nära som möjligt utan att riskera onödigt mycket spillbetong eller att få en extra transport.

Idag blev det guldmedalj till oss i gjutlaget, vi lyckades pricka rätt antal kubikmeter!
Så här blev resultatet.

Vid alla betongarbeten finns en ansvarig gjutledare med rätt utbildning och behörighet, betongklass II och I. I dessa utbildningar ingår både teoretiska och praktiska aspekter vid betongarbeten. För att få gå den första kursen måste man ha varit yrkesverksam i minst ett halvår, vilket jag ska försöka göra när jag uppnått rätt antal månader.

Gamla bron ska snart rivas efter 77 år, och rivningen ska bli intressant att se. Mer om det snart!

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.