Skola, verklighet och delicatobollar

När jag började på NCC slogs jag av hur långt ifrån verkligheten skolan är. Jag hade hörts det sägas men hade ändå på något sätt inbillat mig att teorierna jag lärt mig hade någon form av verklighetsförankring. Men ack nej.

När jag började på NCC slogs jag av hur långt ifrån verkligheten skolan är. Jag hade hörts det sägas men hade ändå på något sätt inbillat mig att teorierna jag lärt mig hade någon form av verklighetsförankring. Men ack nej.

Det är lätt att få en känsla av hela ens ingenjörsutbildning var bortkastad tid, man har ju ändå ingen användning för de kunskaperna(?). Men jag har på det här året insett att jag lärde mig att lära mig saker och den kunskapen har jag användning av varje dag!

Andrea Malmsten Gellerstig heter jag och började som trainee på NCC för snart ett år sen. Tog min examen från KTH, Samhällsbyggnad (gamla Väg och Vatten och Lantmäteri) första september 2007 med inriktning mot byggprojektledning. Gjorde mitt exjobb på Sweco Bloco där jag även praktiserade en sommar. Parallellt med studierna hjälpte jag NCC Boende med nulägesanalyser, och nu sitter jag alltså här och bloggar i min roll som trainee.

Jag har fått reda på att målgruppen för bloggen i förstahand ska vara studenter på tekniska högskolor och i andrahand anställda på NCC. Min förhoppning är att det ska vara intressant läsning för båda målgrupperna!

Det jag har tänkt ta upp är bland annat glappet mellan studier och verklighet, förväntningarna och synen jag hade på branschen innan jag började, saker som förvånar/förbryllar/upprör mig, idéer och tankar kring hur jag skulle vilja utveckla och förnya branschen och mycket annat.

För att en blogg ska bli levande och intressant krävs det att läsarna är med och påverkar, annars blir det bara en monolog. Kom gärna med ris och ros, idéer och förslag på vad ni vill att jag tar upp, frågor mm, antingen i kommentar-rutan eller i ett direkt mail till mig: andrea.malmsten@ncc.se.

En liten fundering innan jag slutar för den här gången: På NCC intranät StarNet publiceras artiklar, bloggar, nyheter mm. Bland annat har vår VD Tomas Carlsson en blogg. När han nyligen skev ett inlägg om arbetsmiljö och värderingar fick han en kommentar på sin text medan när personalmatsalen tog bort delicatobollarna som tillval fullkomligt bombades det inlägget med upprörda kommentarer.

Vad engagerar människor?

/Andrea

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


 • NCC Blog

  26 september, 2008 11:57

  Om ett träd ska sågas ner i en park så går vi man ur huse för att protestera…men när 1 miljon slaktas i Rwanda…

  Antar att det är enklare att ta till sig Delicatokakor…¤Stefan

 • NCC Blog

  26 september, 2008 18:48

  Hej Andrea!

  Jag har hört att många nyexaminerade som börjat jobba inom byggbranschen tycker att glappet är stort mellan universitet och yrkesliv inom byggbranschen.
  Undrar om du kan nämna några tips för oss som håller på och utbildar oss för att göra glappet mindre? Vad kan man som student göra för att förbereda sig inför sin kommande arbetsplats och samtidigt få en bra bild av vad som väntas?

  Mvh Evin
  Studerar till Byggingenjör på Chalmers ¤Evin

 • NCC Blog

  28 september, 2008 10:09

  Frågan &qout;Vad jobbar man egentligen med när man är ingenjör?&qout; har nog alla vi som pluggar detta fått höra ett antal gånger…och det fåniga är att man inte riktigt kan svara på det…(jag menar pluggar man intensivt i nästan 5 år borde man ju rimligtvis ha stenkoll på vad det ska leda till..)
  Därför tycker jag det vore väldigt intressant att veta vad det är du faktiskt gör dagarna i ända. Hur ser de konkreta arbetsuppgifterna ut och hur gör du för att lösa de.
  På så sätt kanske man faktiskt kan svara på frågan nästa gång den ställs…

  /Evelina
  Industriell Ekonomi KTH
  ¤Evelina

 • NCC Blog

  29 september, 2008 08:07

  Lycka till med bloggandet Andrea! Gillar din poäng med vad som engagerar människor=)¤Micke Wikberg

 • NCC Blog

  30 september, 2008 07:56

  Intressant inlägg Andrea! Du beskriver ganska precis det jag också upplevde när jag började, dock med skillnaden att jag var beredd på det. Skall också till och skriva mitt första inlägg i dagarna!¤Johannes Wallgren

 • NCC Blog

  1 oktober, 2008 10:20

  Mycket bra första inlägg, Andrea! Ser fram emot att få följa dialogen framöver.
  Ingenjörsutbildningar fyller en viktig funktion, precis som du nämner är det sättet att lära sig nya saker som är viktigt. Dessutom förmågan att lösa problem, något som vi som entreprenörer är och blir fantastiskt duktiga på. Vad jag menar är att man som nyutexaminerad civilingenjör eller dylikt fortfarande är formbar och att arbetet blir vad man gör det till.
  En trainees vardag på ett ställe i företaget kan skilja sig kapitalt mot en annans, på gott och ont.¤John

 • NCC Blog

  14 oktober, 2008 07:39

  Jag vill gärna veta mer om hur man bygger balkonger..det skulle vara uppskattat av många har jag hört.¤Petrus

 • NCC Blog

  2 februari, 2011 17:51

  Själv så tycker jag att NCC är ett dåligt företag. De bjöd inte ens in mig till en anställningsintervju. Varför?¤Staffan

 • Anonym

  4 februari, 2011 16:28

  Hej Staffan,

  Det var tråkigt att höra. Jag känner inte till vad för slags jobb du sökte och vet inte vilka omständigheter som gällde då. Jag önskar dig dock lycka till med ditt fortsatta jobbsökande.

  mvh

  David Artberg
  studentkoordinator