Samhällsbyggare bygger väl samhället, eller?

 

 

Studiebesök, nya bekantskaper och gemenskap.
Visst är byggbranschen stor men ändå väldigt liten, fantastisk eller hur? Jag tror att de flesta känner som jag. Att träffa nya bekantskaper som övergår i vänskap och därigenom gemenskap är fantastiskt.

 

Den gånga veckan har det mesta rullat på bra här i Lund trots att jag fått byta kontor. Just nu sitter jag i en av många blåa bodar utanför bygget vid St Lars och jag trivs som fisken i vattnet! Det är en stor fördel att sitta på plats i stället för att behöva köra mellan kontor och arbetsplats. Att kunna kommunisera direkt och inte över telefon är något jag föredrar.
På tal om kommunikation i byggbranschen så fick jag kommunisera med mig bästa barndomskompis i fredags, Johan von Scheele. Han är murare och UE till NCC Hus på projektet trevnaden i Malmö. Nu undrar ni kanske vad jag gjorde där?! Jo, jag ringde upp min traineekollega, Olof, som jobbar på NCC teknik. Han är ute på projektet varje fredag för att kontrollera och följa upp den prefabricerade stommen. Jag frågade olof om jag kunde komma förbi och inspektera diverse moment, dvs ett studiebesök, självklart löser vi det sa Olof. Jag hade nog lite tur för just denna fredag hade ställningsbyggarna valt att grilla och bjuda på hamburgare, klockrent!Projektet trevnaden är nyproduktion av flerbostadshus och malmös första kollektivboende.

 

Vi gick runt en stund och helt plötsligt så stötte jag på min bandomskompis, Johan. Han och några kollegor stod och murade i solen, det såg väldigt skönt ut tyckte jag. Efter att ha bytt några ord med honom om squash och vem som egentligen är bäst av oss två så gick jag och Olof vidare för att fortsätta studiebesöket. Projektet produceras i en mindre attraktiv stadsdel i Malmö, alla städer har ju mer eller mindre attraktiva delar och varför inte göra de mindre attraktiva till mer attraktiva? Jag tycker personligen att det är precis denna typen av projekt samtliga beställare och entreprenörer bör prioritera oavsett om det rör sig om anläggning eller husbyggnad. Att bygga samhället är väl vad en samhällsbyggare gör, eller har jag fel? Varför inte bygga bort utanförskapet och därigenom bjuda in till integration och faktiskt skapa ett samhälle?!

 

En annan aspekt som var intressant var logistiken. Projektet fungerar bra trots att det ligger centralt i Malmö. En genial lösning som gjorts var att byggvägen, dvs vägen för materialtransporter var genomgående. Det betyder att lastbilar och andra fordon slipper backa eller vänta vid ankomst vilket sparar tid och plats. Det kan tyckas vara en simpel lösning men ack så svår att få till i alla projekt.

 

I min iver så lyckades jag bara att ta ett kort, på marken. (typiskt anläggare.. hehe!)

 

 

Trevnaden – Malmö
På tal om något annat så var det tid för oss traineer att ansöka om en utlandsrotation i Shanghai på NCC pushasing group i fredags. Jag skickade såklart in min ansökan och nu är det bara att hålla tummarna. NPG som organisationen också kallas sysslar med internationella inköp och den av oss traineer som får åka kommer att arbeta som koordinator på deras kontor. Detta arbete innebär att man bistår inköparna med hjälp vid förfrågningar.
Utöver det så ingår det även att hjälpa till med uppföljning av kvalitetsdokumentation och CSR-frågor (Corporate Social Responsibility). Det tillkommer även ett sidouppdrag som innebär att analysera förfrågningar för att hitta förbättringsförslag och åtgärder som kan göra inköpsarbetet mer effektivt. Effektiviteten är direkt beroende av kommunikation och således bör några goda exempel tas fram för hur kommunikationen ska ske med Sverige, Danmark, Norge och Finland.

 

Ett spännande och roligt uppdrag!

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.