På ett bygge i Alingsås

Erik
Eftersom jag nu under hösten arbetar på ett bygge som tillhör Borås-kontoret så får jag först och främst gratulera Elfsborg till SM-guldet! Ska jag vara ärlig hade jag hoppats på BK Häcken, men kul att guldet hamnade i Västsverige i alla fall… GRATTIS!

Nu har jag arbetat ute i produktion i snart 3 månader och det är dags att berätta om vad jag har varit med om här ute i Alingsås. NCC är vid detta projekt underentreprenör och har vid detta skede hand om den så kallade finplaneringen till en skola och idrottshall som byggs i Stadsskogen utanför Alingsås. Finplanering innebär att marken omkring skolan färdigställs, vilket kan vara allt ifrån att anlägga gång – och cykelvägar till att montera lekutrustning.

Min befattning här ute är arbetsledare, vilket kan ses som en länk mellan yrkesarbetarna och platschefen. Som vid många andra anläggningsprojekt kommer det under byggtidens gång en del ändringar av bygghandlingarna. Det kan vara mindre ändringar så som justerad placering av några stenar till större ändringar så som byte av underlag. Att hålla koll på vilka handlingar som är gällande samt att förmedla dessa till yrkesarbetarna har blivit min viktigaste uppgift här ute. Utöver det så servar jag yrkesarbetarna med vad dom behöver för att arbetet ska fortlöpa, så som att rätt verktyg, material och maskiner finns på rätt plats vid rätt tidpunkt. Sen om yrkesarbetarna behöver två händer till så hugger jag ibland i med en spade eller ett måttband!

För att själv hålla koll på alla de olika ytorna runt skolan så arbetar jag mycket med färgglada ritningar, så man får en go överblick över bygget, ungefär som bilden nedan.


Hur är det då att komma ut på ett bygge som nyutexaminerad civilingenjör utan någon som helst erfarenhet av hur ett bygge går till ute i verkligheten? Får säga att det har varit lite nervöst och stressigt ibland, men min handledare Ulf och gubbarna ute på bygget har hjälpt mig otroligt bra och tar sig tid att svara på mina många frågor. Chalmers och andra tekniska högskolor i all ära, men det är här ute i verkligheten, ute i regnet och leran, som jag känner att man verkligen lär sig hur ett bygge går till! Vart jag än kommer att hamna efter min trainee-period så vet jag att jag kommer ha nytta av den här tiden. Sen är det klart att gubbarna ute på bygget ibland passar på att driva lite med ”den nya killen”, och för er som ska ut i produktion för första gången så finns inte följande produkter att köpa på inköpsportalen även om yrkesarbetarna efterfrågar dom; Synvinkel, Hållhake, Ögonmått, Stenförlängare och Rörsträckare…

Men jag tror det handlar mycket om inställning och attityd som nyutexaminerad civilingenjör. Tror man att man är fullärd och ”komplett” efter en 5-årig utbildning på Chalmers eller liknande så är man fel ute. Det gäller att vara ödmjuk och öppen, att inte försöka spela att man förstår allt utan visa modet att ställa frågan Vad betyder det? eller Hur ska vi göra här?


Nu väntar en vecka med utbildning i Stockholm med de övriga traineerna. Ska bli väldigt roligt att träffa alla igen och höra hur dom har haft det runt om i Sverige (+ Berlin) sedan sist vi sågs!

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.