Nätverkande: från diss till hiss

Under studietiden fick vi studenter oräkneliga gånger höra om vikten att bygga nätverk. Allt prat om detta nätverkande fick motsatt effekt på mig och resulterade i att jag ganska snart definierade nätverk som "att skaffa nya bekantskaper för att i framtiden kunna utnyttja dessa för egen vinning”. Kort och gott inget jag tyckte lät särskilt smickrande.  

Under studietiden fick vi studenter oräkneliga gånger höra om vikten att bygga nätverk. Allt prat om detta nätverkande fick motsatt effekt på mig och resulterade i att jag ganska snart definierade nätverk som ”att skaffa nya bekantskaper för att i framtiden kunna utnyttja dessa för egen vinning”. Kort och gott inget jag tyckte lät särskilt smickrande.  

Ett halvår in i arbetslivet har jag gjort en helomvändning; att nätverka är en av mina absoluta favoritsysselsättningar. Det beror inte på att jag genomgått en personlighetsförändring och på kuppen blivit en högst sällskaplig person (jag har nog alltid varit en sådan där ”social person”), utan det beror snarare på insikten om att nätverkande sker dagligen genom att man är nyfiken och visar intresse för andra. På så sätt kan man medverka till varandras utveckling och framförallt ha väldigt trevligt under tiden.

I egenskap av trainee finns det ypperliga möjligheter att utöka kontaktnätet. Genom rotationerna träffar vi mycket nytt folk och själva traineegruppen (liksom tidigare traineeårgångar) lär man snabbt känna. På NCC finns det dessutom många andra möjligheter att knyta kontakter och jag tänkte presentera tre ”nätverk” som jag valt att gå med i.

Studiebesök på Cirkus med Ung@NCC

Studiebesök på Cirkus med Ung@NCC

Ung@NCC
I Stockholm (och även i Uppsala) finns ett nätverk vid namn Ung@NCC. Här välkomnas alla som i sinnet (!) är under 33 år. Vi träffas runt fyra gånger per år och dessutom hinns en eller annan AW med mellan träffarna.

Själva huvudträffarna består utav studiebesök, diverse sportaktiviteter (allt från curling till klättring) eller någon annan teamaktivitet (vad sägs om femkamp på Grönan?). Lite mat på det och succén är given.

Genom Ung@NCC ges möjlighet till att knyta kontakter över de olika verksamhetsområdena och för nyanställda är det ett utmärkt sätt att få en bra start och lära känna andra unga kollegor.

 

Nätverksträff anbuds- och entreprenadingenjörer
Min första rotation gjorde jag på kalkylavdelningen som anbudsingenjör
och nu under min andra och tredje rotation är jag ute på ett par projekt i rollen som entreprenadingenjör. På den avdelningen jag tillhör, Bostad Stockholm, har anbudsingenjörerna och entreprenadingenjörerna nätverksträffar var sjätte vecka för att utbyta  erfarenheter. Under hösten har vi fördjupat oss i bland annat ekonomistyrning och Projektportalen (ett digitalt projektstyrningsverktyg), men vi har även hunnit med ett studiebesök till kvarteret Tobaksmonopolet samt en finurlig pepparkaksbyggartävling. Tävlingen (som givetvis slutade oavgjort) gick ut på att med traditionella pepparkakshusdelar bygga ihop något kreativt på temat framåtanda.

Ta chansen att göra nya bekantskaper!
Till sist vill jag även slå ett slag för de informella nätverk som erbjuds på NCC. Exempelvis kan alla anställda i Stockholm- och Uppsalaområdet gå med i NCC IF för att tillsammans med andra likasinnade utöva favoritidrotten – eller varför inte prova på en ny sport? I den ideella idrottsföreningen finns olika sektioner med skilda erbjudande: badminton, ridsport, skidåkning, cykling, rinkbandy… Själv ser jag fram emot en och annan tur till stallet framöver.

För de som arbetar på huvudkontoret, eller har möjlighet att ta sig dit, erbjuds gruppträning under både luncher och efter arbetsdagens slut. I höstas tog jag tillfället i akt och lärde känna ett härligt gäng volleybollfantaster. Uppslutningen var måhända inte alltid så omfattande, men spelarglädjen fanns definitivt där och under höstens gång höjde vi spelnivån flera steg. Om man (mot all förmodan) inte uppskattar volleyboll, så kan kanske innebandy, yoga eller crosstraining locka istället?!

Till alla er som bor i andra delar av vårt avlånga land: ni behöver inte misströsta – det finns givetvis många andra trevliga nätverk utöver ovan nämnda att gå med i. En närmare presentation av dessa överlåter jag dock till någon med bättre inblick.

Önskar er alla en trevlig helg!
Emilia

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


  • Renée Almér

    4 mars, 2016 22:07

    Det låter strålande säger moster Elin och mormor håller med. Mycket trevligt att läsa kram från oss samverkande nätverkare!