Föredetta trainee i Shanghai

Hej,
Här kommer en hälsning från Shanghai genom Fredrick Ståhl, tidigare trainee här på NCC.

Hej,
Här kommer en hälsning från Shanghai genom Fredrick Ståhl, tidigare trainee här på NCC.

Hej där,
Fredric var namnet. En gammal trainee-alumni som dyker upp i denna blogg. Lite som gubben i lådan kanske. Det är nu 1.5 år sedan jag avslutade min traineerunda. Vi som då avslutade vår traineeperiod var de första att ”examineras”. Jag kommer dock fortfarande ihåg den första dagen vi alla sågs för första gången. Det var på en kursgård på obestämd ort. Jaha, värst vad han har hippa kläder på sig då. O den där filuren borta i hörnet, är hon anläggare alltså. Kan väl inte vara så svårt att gräva en grop. Hmm tur att man är husbyggare. Det är minsann inte alla som löser det! Med tiden växte vi ihop till en solid grupp där vi delade med oss av allt mer personliga saker var gång vi sågs. Man lärde känna varandra bättre och lärde sig mer om de andras situationer. Och det är väl så att det som man inte känner till är man av naturen lite fientlig eller avståndstagande till. Men ju mer man lär sig desto bättre förstår man andras vardag och problemställningar. Så var det också för oss. Kunskap är makt säger dom ju.

Vad är det då som är bra med att gå i ett traineeprogram? (jo jag gick ju ett, så får sälla mig till den uppfattningen) Man kan få lite olika svar på den frågan när frågan ställs. Man får testa olika roller/positioner i företaget. Sant. Man får lära känna företaget inifrån och ut. Sant. Man får gå många bra utbildningar i till exempel ledarskap och självutveckling. Också sant. Och så var det ju det här med nätverkande. Ett populärt uttryck nu för tiden. Man lär känna folk i och runt programmet. Man skapar kontakter man inte annars gjort. Men vad ska man då med ett nätverk till? Vad är det bra till?? Man kan ju alltid använda det till att komma till den position som man vill. Den största fördelen som jag dock ser är all den nya kunskap och input som man får från sitt växande nätverk av personer. Utan ny information och nya infallsvinklar på frågeställningar hade kanske nätverket bara varit ett tomt skal av personer på LinkedIn. Vem vet? Ungefär som om man skulle få in en läcker hummer på en restaurang o sen visar det sig att någon redan pillat ur köttet och lagt tillbaka skalet. Återigen, kunskap är makt.

Nu för tiden jobbar jag för NCC i Shanghai. NCC Purchasing Group har väl egentligen ett ganska klart uppdrag. Skaffa fram byggmaterial/tjänster som är billigare än hemma i Skandinavien. Dagarna består av att dels hjälpa våra kinesiska kollegor med att reda ut förfrågningsunderlag som ofta kommer som 25 MB PDF-filer på svenska. Det består också i att åka ut till fabrikerna som tillverkar de produkter vi köper o kontrollera att de verkligen sköter sig så som det lovat. Faktum är att de produkter som vi köper och skickar hem måste gå igenom en benhård kontroll. Detta för att verkligen vara på det klara med att det är med schyssta metoder som produkten tagits fram. Givetvis får inget barnarbete förekomma. Och miljön ska ju såklart inte påverkas negativt. Och kan vi garantera arbetsmiljön för våra yrkesarbetare när produkterna sen ska användas på våra projekt? Det är en hel del att hålla koll på. Man somnar dock gott på kvällen när man vet att de produkter som vi skickar hem är bra grejer. Och där vi på NCC kontrollerar hela kedjan. Från fabriken i Kina till vardagsrummet där träskivan byggs in i. Kunskap är makt. Kina är ju annars ett land som de flesta har en åsikt om nu för tiden. Många som har varit här ett tag har blivit frälsta. Kina kommer ta över världen. Vi kommer få tigga av de stenrika kineserna när den stora draken reser sig. En del där hemma är av en helt annan uppfattning. Jaja, när tiden väl kommer ifatt de där kineserna blir det andra bullar. Vi är minsann Sverige som är ”kunskapens land”. När allt kommer omkring så är vi ju ändå Sverige som tronar på fornstora dagar och kommer göra det för all framtid. Sanningen är förmodligen någonstans mitt i mellan. Dock så tror alla fall jag att de fördomar som många har bygger på okunskap om den andra parten. Den som vet mest vinner mest har man ju hört. O just det – Kunskap är makt.

//Fredric

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.