Ett vykort från Shanghai!

Erik

Nu har vi fått ett långväga vykort hit till Studentbloggen! Min trainee-kollega Gustav Westphal har fått möjligheten att under en period i traineeprogrammet arbeta på NCC´s inköpskontor i Shanghai. Här nedan skriver Gustav om sina upplevelser i Kina.

Erik

Nu har vi fått ett långväga vykort hit till Studentbloggen! Min trainee-kollega Gustav Westphal har fått möjligheten att under en period i traineeprogrammet arbeta på NCC´s inköpskontor i Shanghai. Här nedan skriver Gustav om sina upplevelser i Kina.

 
__________________   明信片从古斯塔夫·韦斯特法尔   ____________________

                                                      (Vykort från Gustav Westphal)Hej,

I skrivande stund sitter jag i bilen på väg tillbaka från ett fabriksbesök i Tiachou cirka 30 mil nordväst om Shanghai. Som tur är har jag vant mig med hur de kör här nu annars skulle det vara en jobbig resa. Fabriken som vi precis besökt tillverkar hydraulpumpar och ett NCC-ägt norskt bolags order är nu godkänd för leverans. Jag har passat på att följa med för att få se hur det går till ute i den kinesiska tillverkningsindustrin. Allt såg bra ut!

Fabriksbesöket är bara en bonus här. Mitt uppdrag i Shanghai är egentligen att undersöka och utveckla kommunikationen mellan NCC Purchasing Groups utlandskontor, den inhemska organisationen samt byggprojekten som de arbetar mot. Jag intervjuar medarbetare i Norden, läser in mig på processplaner och småpratar med mina kinesiska kollegor. Allt detta har precis börjat formas till en kommunikationsplan som förhoppningsvis kommer förbättra arbetet med internationella inköp i framtiden. Jag går även igenom den utvärderingsprocess som vi använder för att bedöma leverantörers nivå gällande säkerhet, hälsa, miljö, mm. Processen behöver lite finslipning och jag letar efter möjligheter till förbättring.
 

Shanghai är en riktigt spännande stad med ett enormt utbud av allt. Denna ekonomiska metropol är hem till 23 miljoner människor här och det finns mer än 7000 skyskrapor vilket spöar tex New York så det skriker om det. Det finns hur mycket som helst att göra; restauranger, shopping, sightseeing och nattliv – you name it. Förra veckan åt jag orm med mina kinesiska kollegor och i helgen blir det kräftskiva anordnad av Svenska Handelskammaren. Det blir en hel del middagar ute, besök på krogar och minglade med kineser och västerlänningar som är här och jobbar. Det bor 5000 svenskar i Shanghai så det är inga problem att enbart umgås med landsmän om man nu vill det.Utsikt från kontoret på 20e våningen

Prisnivån är ok, lite billigare än i Sverige men uppfattningen att allt är snorbilligt i Kina stämmer inte alltid. Tunnelbana kostar 3 kr och taxi sällan mer än 18 så det är inga problem att ta sig runt, men en öl på krogen kan kosta 70 kr och gymmet 700 kr per månad. Samtidigt som staden har flest prestigebutiker för supersportbilar i världen så sover folk i buskar och på trottoaren. Högt och lågt, det är Kina i ett nötskal men denna ekonomiska supermakt höjer lägstanivån för varje dag och följer landet det senaste decenniets trend kommer det vara alltjämt toppar inom en överskådlig framtid.

 
Jag ska vara här i totalt tio veckor, har avverkat fyra och min inställning nu är att jag skulle nappa direkt ifall ett erbjudande dök upp om att arbeta här på heltid.

Nu brinner en lastbil på motorvägen och trafiken tillbaka står helt stilla så det blir ”landsvägar” tillbakabilda Shanghai. Glesbygden här påminner om Solna i tätbebyggelse och tar aldrig slut under de 30 mil som vi färdas mellan städerna. Kina är ett land som bör upplevas och Shanghai är en stad som jag starkt kan rekommendera!
 

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.