Tänk dig att din kunskap och erfarenhet kommer till nytta där du inte anade? Och att du sedan får pris för det. Det hände Martin Malmsten som hade jobbat med mark- och anläggning i 25 år på NCC. Men när han bytte jobb till ett annat yrkesområde inom NCC fick han idéer hur det arbetet borde kunna bli både säkrare och effektivare.
– Jag jobbade i 25 år med att bygga vägar och järnvägar, och med drift och underhåll av dem, innan jag blev chef för berggruppen. Nu jobbar jag med några av landets skickligaste sprängare och borrvagnsförare och det räcker långt för att göra ett bra arbete! Men som ny märkte jag att mätinstrumenten, som ska ge information om berget vi ska spränga, inte gav oss hela bilden. Förutom bergart behöver vi veta om berget döljer sprickor fyllda med lera och grus. Annars blir det svårt att anpassa kraften och vi fick spränga på nytt, ibland i lösa stenblock. Det kostar både tid, pengar och ökar riskerna i vår arbetsmiljö.
Men du är inte bergsprängare – Hur fick du idéerna?
– Jag tror mina andra erfarenheter från mark- och anläggning gjorde att jag också såg bergjobben med lite andra ögon. Därför började jag fundera på hur vi kan spränga effektivare och säkrare om vi vet mer om berget. Det finns ju alltid flera sätt att göra en sak på. Så genom samtal och samarbete med medarbetare och leverantörer kom vi på lösningar som har förbättrat mättekniken.
Det har till och med gett dig ett pris?
– Ja, jag tror det var min vilja att förbättra och mina idéer som ledde till att jag fick Atlas Copcos Bergteknikpris 2016. Det delas ut varje år i Sverige till någon som bidrar med idéer för att utveckla tekniken i bergbranschen. Men utan mitt team och goda samarbeten hade det aldrig gått att förverkliga.
Vad gjorde du med prispengarna?
– Jag fick välja en skola eller forskningsprojekt som förbättrar svensk bergteknik, som Epiroc donerar 80 000 kronor till. Det blev Yrkeshögskolan i Skellefteå som utbildar kvalificerade tekniker för den typ av maskiner vi använder. Skolan behöver utrustning som gör det möjligt att träna och simulera borriggens navigering, styrning och borrplaner (RCS). Resestipendiet på 20 000 kronor har jag inte bestämt resmål för än men det ser jag fram emot.
Martin Malmsten är Region Manager för Berggruppen i NCC Industry och bor i Umeå.