Smart teknik halverar energianvändningen

Jag tycker att det är coolt med teknik. Särskilt när den kan halvera energianvändningen i de hus vi bygger. Så är det till exempel i de logistikfastigheter vi bygger i Brunna Logistikpark i Upplands-Bro norr om Stockholm.

Jag tycker att det är coolt med teknik. Särskilt när den kan halvera energianvändningen i de hus vi bygger. Så är det till exempel i de logistikfastigheter vi bygger i Brunna Logistikpark i Upplands-Bro norr om Stockholm.

Samhällets användning av logistikfastigheter ökar som en följd av en växande internethandel. Logistikbolagen sköter både lagerhållning och leverans av varor åt de företag som utvecklar och säljer produkterna.

Grunden i energieffektiviteten hos byggnaderna i Brunna är att de är nybyggda och välisolerade hus. De har lastportar med uppblåsbara vädertätningar som stoppar kalluft när lastbilarna lossar och lastar. Husen har också värmereflekterande fönster och andra solskydd som minskar behovet av energikrävande kylning.

Men det riktigt coola är den avancerade styrteknik som övervakar värme- och kylsystemen. Den hjälper oss på NCC att optimera samspelet mellan uppvärmning, komfortkyla och ventilation så att energianvändningen blir så låg som möjligt.

All data från byggnadens tekniska installationer skickas till oss på NCC med hjälp av systemen Momentum och Mestro. Under tre år efter företaget flyttat in håller vi koll på energianvändningen och trimmar den så att den blir minimal.

Systemet Mestro återkopplar också energianvändningen till hyresgästerna, företagen i logistikfastigheterna. En stor Apple iPad Pro är monterad på väggen och visar energianvändningen i grafer och tabeller.

För en viktig väg att komma åt onödig energianvändning är via människors beteende. Därför är våra logistikfastigheter fullproppade med små sensorer som mäter energianvändningen, exempelvis i lastportarna så att vi ser hur ofta och hur länge de är öppna.

Det kan kännas som om det inte spelar någon roll att lastporten står öppen ett par minuter extra efter en lossning. Men en kall vinterdag förlorar byggnaden ganska stora mängder värmeenergi på två minuter.

Detta ser företagen på sin väggmonterade iPad. De kan då skärpa rutinerna för lastning och lossning. Det här samspelet mellan människa och ingenjörskonst gillar jag verkligen. Det är nästan vackert. Och då vill jag säga det igen:

Det är coolt med teknik!
Christina Lindbäck

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.