På Rydbokrossen norr om Stockholm, där jag är Site Manager, gör vi i år en ny satsning: vi krossar betong. Vi erbjuder oss att ta in betong från rivningar som vi krossar och förädlar och som sedan går att använda på nytt i andra projekt. Det är återvinning på riktigt.
Många tänker kanske att det är så här det redan går till på många platser. Men så långt har vi tyvärr inte kommit ännu. Vi på Rydbokrossen har ändå tagit ett steg helt i rätt riktning då vi kan erbjuda den här tjänsten som, anser vi, har alla förutsättningar att bli populär. Att återvinna är inte bara framtiden – att återvinna är här och nu.
Rydbokrossen är en stor täkt, belägen i Åkersberga. Här erbjuder vi ett brett sortiment av kross-, jord-, sand- och grusprodukter. Råmaterialet utvinns och förädlas i täkten, men också genom mottagning av entreprenadberg. Företagskunder kan beställa material med leverans eller hämta själva. Till privatperson levererar vi material via tipplass och storsäck men det går också bra att hämta själv med släpkärra.
Krossad betong är ett efterlängtat erbjudande utöver den gängse täktverksamheten. Vi tar in betong från rivningsprojekt och redan vid mottagningen av betong kontrollerar och sorterar vi det inkommande materialet baserat på sammansättning och egenskaper. Därefter tillverkas betongkrossen enligt gällande standarder och tekniska specifikationer baserade på tilltänkt användningsområde. Den krossade betongen genomgår provtagning och analyseras utifrån både kvalitets- och miljöaspekter. Analysresultaten får du ta del av i produktens deklarationer.
Mer specifikt kan man säga att vi först tar emot en förfrågan om krossning av betong. Därpå kollar vi upp den fastighet som ska rivas så vi känner till fakta om den och så vi vet förutsättningarna exempelvis när det gäller material eller eventuella frågor om förorening. Efter det gör vi prover innan vi tar emot betongen. Därefter krossar vi den till sådant material som går att använda till exempelvis förstärkningslager vid vägbyggen eller liknande.
Det material som vi erbjuder är godkänt att använda på de flesta områden då vi garanterar att det klarar gränsvärden för möjligt innehåll av skadliga ämnen eller liknande. En certifiering av materialet ingår i vår process. Hos oss kan våra kunder leverera material från en riven fastighet och få tillbaka material till att bygga en ny fastighet. Ett bättre, mer konkret exempel på återvinning har jag svårt att komma på.
På NCC är tanken på att reducera vårt klimatavtryck inget nytt utan något vi ständigt strävar efter. Inom stenmaterialsektorn tar sig detta uttryck på flera sätt. Exempelvis är allt fler av våra krossar och i dagsläget sker all krossproduktion i Rydbo med krossar som är helt eldrivna. En annan aspekt, som vi också har i Rydbo, är att vi anstränger oss för att främja biologisk mångfald: hos oss bor varje år ett antal backsvalor som annars kan ha svårt att hitta lämpliga häckningsplatser.
Om jag ska återkoppla till frågan om krossad betong så vill jag understryka att det känns otroligt bra att kunna erbjuda möjligheten att erbjuda återvunnet material som alternativ till jungfruligt dito. Genom att återanvända betong, bidrar vi tillsammans till att förvalta naturens resurser.
/Salah Suleimanpoor, Site Manager NCC Stenmaterial
Läs mer här: https://www.ncc.se/ballast/vara-produkter/ncc-krossad-betong/
Michael Ceder
17 september, 2024 09:46Hej,
Riktigt bra initiativ från er, jag skulle vilja få lite mer information om detta då vi har många stora projekt i Stockholms regionen.
Mvh
Michael Ceder
NKR Demolition Sweden AB