Bostadshus i trä klara i Örebro

Med tre sexvåningshus i trä och en modern förskola i bottenplan står Norrstjärnan klart i Örebro, ett projekt med stort fokus på hållbarhet som visar hur träbyggnationer bidrar till mindre miljöpåverkan.

För att få en mindre klimatpåverkan har vi använt ny byggteknik i Norrstjärnan. Därför har de tre bostadshusen byggts med korslimmat trä i stommen, istället för betong.

Bygger i trä för en klimatsmartare framtid

Att bygga i trä ger flera hållbarhetsfördelar; som byggmaterial är trä förnybart, byggtiden kortas ner med snabbare montage och transporterna blir färre när materialet är lättare och lasten kan maximeras. Även arbetsmiljön är bättre i ett träprojekt än vid betongstomme. Vi får en mycket tystare miljö när vi inte behöver använda slagborr eller bilmaskiner, vilket också minskar störningarna för omgivningen.

Utmaningarna i projektet har framförallt varit frågeställningar kopplat till massivträtekniken och komplexiteten i lösningar kring ljud, brand, fukt och konstruktion. Att i tidigt skede utreda och lösa de frågeställningar vi ställts inför har gett oss bra förutsättningar för att lyckas när vi sedan startat produktionen.

För att ytterligare säkra mer hållbara byggnader har Norrstjärnan byggts enligt Miljöbyggnad nivå Silver. Det innebär att vi också lagt extra fokus på lägre energianvändning, bra inomhusmiljöer med god ventilation och bra materialval.

Partnering recept för framgång

Vi har byggt Norrstjärnan i partnering med vår beställare ÖrebroBostäder, ÖBO. Partnering som arbetssätt med tidig involvering och ett lösningsorienterat arbetsklimat har verkligen varit receptet till framgång. Vi har jobbat väldigt nära varandra och alla involverade har sett möjligheter och tänkt på projektets bästa. Och genom att tidigt sätta gemensamma projektmål har vi alla haft rätt fokus genom hela projektet.

Nyligen lämnade vi över sista bostadshuset, alla hyresgäster har flyttat in och barnen har börjat i den nya förskolan. Nu återstår bara lite kompletterande markarbeten under våren, sen är vi helt klara.

Det har varit väldigt spännande, roligt och lärorikt att få vara med och driva utvecklingen och bygga för en mer hållbar och klimatsmart framtid med en konstruktion i massivt trä. Vi levererar ett projekt med god kvalitet i tid till en väldigt nöjd kund. Och jämfört med om vi byggt med betongstomme minskar vi klimatpåverkan med 44 procent.

//Joel Rolandson, projektchef NCC Building

Se bildspel från Norrstjärnan

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


 • Håkan Arnebrant

  8 maj, 2020 20:55

  Intressant läsning. Jag vill gärna träffas för att höra om era tankar och erfarenheter gällande träbyggnad. Samtidigt vill jag gärna visa på fördelar med att bygga massiva trästommar mer effektivt med Kerto LVL

  • Karin Holmertz

   12 maj, 2020 09:21

   Hej Håkan,
   tack för den fina återkopplingen! Ta gärna kontakt med vår inköpsavdelning angående trästommar. Du når dem via inkop{at}ncc.se
   Vänliga hälsningar Karin, NCC

 • Björn Pettersson

  10 maj, 2020 17:44

  Så roligt att Öbo tagit detta steg.

 • Daniel Wilded

  13 maj, 2020 18:20

  Grymt bra jobbat alla i projektet. Kul att NCC fortsätter visa vägen. Ni var ju med redan 2003-2005 när de 5 husen i inre hamnen i Sundsvall byggdes. Oxå med Kl-trä som stomme. #byggiträ

  • Karin Holmertz

   14 maj, 2020 09:36

   Hej Daniel,

   Tack för den fina återkopplingen!

   Hälsningar Karin