Biologisk mångfald handlar om att bevara och stärka ekosystemen, och för NCC Stenmaterial är det en självklarhet att ta ansvar för den miljö vi verkar i. Våra täkter är en del av landskapet i många decennier, ibland längre, och jag tycker att det är en naturlig del av vårt arbete att skapa förutsättningar för biologisk mångfald – både under och efter brytning.
Men varför är detta viktigt för oss och våra kunder? För mig är det tydligt att hållbarhet och affärsnytta går hand i hand. Våra kunder, som ofta är offentliga beställare, ställer allt högre krav på miljöhänsyn i sina upphandlingar. Biologisk mångfald blir en alltmer central del av hållbarhetsarbetet inom bygg- och anläggningsbranschen, och de som kan visa på konkreta åtgärder har en konkurrensfördel.
Biologisk mångfald i praktiken
För NCC Stenmaterial innebär biologisk mångfald inte bara att följa lagkrav, utan att aktivt arbeta för att skapa miljöer där växter och djur kan trivas. När vi arbetar med efterbehandling av täkter handlar det inte bara om att återställa marken, utan om att skapa nya värden. Jag tycker att det är fantastiskt att vi genom att exempelvis anlägga småvatten, variera topografin och lämna död ved kan gynna allt från insekter och groddjur till fåglar och växter.
Vi har tagit fram konceptet NCC Kielo där vi samlar våra insatser och kunskap för att säkerställa att de områden vi lämnar efter oss blir biologiskt värdefulla. Detta är inte bara en fråga om miljöansvar, utan också en möjlighet att skapa något positivt för samhället och våra kunder.
Affärsperspektivet och kundnyttan
Idag är det få kunder som direkt efterfrågar biologisk mångfald i anbudsförfrågningar, men vi ser att intresset växer. Inom offentlig upphandling diskuteras möjligheten att ställa högre krav på biologisk mångfald, på samma sätt som Trafikverket tidigare infört klimatbonusar. Jag tror att liknande incitament skulle kunna införas för att gynna företag som aktivt arbetar med biologisk mångfald.
Dessutom ser vi att hållbarhetsrapportering, som till exempel CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), kan bidra till att fler företag tydligare behöver redovisa sitt arbete med biologisk mångfald. Banker och investerare blir också mer intresserade av att finansiera företag som kan visa på starka hållbarhetsinsatser, och här kan vi på NCC ligga i framkant.
Vikten av uthållighet
Under en nyligen genomförd nätverksträff diskuterades just dessa frågor. Det var tydligt att även om vi inte ser en omedelbar affärsnytta i alla aspekter av biologisk mångfald idag, så är detta en fråga som kommer att växa i betydelse. Vi på NCC Stenmaterial har ett långsiktigt perspektiv – våra täkter är ofta i drift i 50 till 100 år – och vi vet att det lönar sig att vara uthålliga.
Ett inspirerande budskap från nätverksträffen var att vi ska tänka som kameler: trava på även när det känns som en ökenvandring, för till slut kommer vi till oasen. Jag gillar verkligen den bilden – vårt arbete med biologisk mångfald är en investering för framtiden, både för naturen och för vår affär.
På NCC har vi ett starkt koncept och en tydlig ambition att fortsätta driva utvecklingen framåt. Genom att integrera biologisk mångfald i vår verksamhet skapar vi värde – för oss, våra kunder och samhället i stort.