Inom stenmaterial jobbar vi mycket med biologisk mångfald. Men hur ska man kunna mäta det?
Som råvaruhandläggare på NCC präglas min vardag av frågor kring hållbarhet och det tar sig bland annat uttryck i hur den biologiska mångfalden ska kunna främjas i våra täkter. I slutet av maj i år deltog jag i ett studiebesök i Sigtuna med omnejd för att se exempel på hur biologisk mångfald kan mätas vid exploatering. Studiebesöket, som arrangerades av nätverket Business and biodiversity och Ecogain, tog avstamp i ett verktyg som kvantifierar ett projekts ekologiska fotavtryck för att möta efterfrågan på KPI:er för biodiversitet.
Studiebesöket fördelades på en förmiddag i ett skogsområde utpekat för en ny detaljplan och en eftermiddag i Steningedalens naturreservat som varit föremål för en stor våtmarksrestaurering. Vi vandrade genom olika naturvärdesklasser samtidigt som vi blev guidade i hur områdena bedöms och klassas: har det skett avverkning/gallring, finns det variation i växter, arter och åldrar, värdearter, har det skett dikning och så vidare.
Verktyg för att mäta biologisk mångfald
Fokus för mötet var hur man kan mäta biologisk mångfald och ett exempel på det är verktyget CLIMB. Det är en modell som beräknar biologisk mångfald inom ett geografiskt område. Verktyget kan räkna på hur man minskar det samlade ekologiska fotavtrycket genom att undvika, minimera, restaurera och slutligen kompensera eventuell skada eller förlust av naturvärden. Resultatet kan således bli en KPI för hållbar finansiering/rapportering. Exemplet vi fick se skulle, om alla steg av hänsynshierarkin tillämpas, landa på plus i stället för minus i biodiversitet!
Vi var en blandad skara som samlades till exkursionen med representanter från både privata aktörer, kommuner och banker. SEB medverkade och berättade om hur de ser väldigt positivt på möjligheten att kunna mäta biodiversitet för hållbara investeringar.
Hur arbetar NCC med biologisk mångfald?
För NCC har biologisk mångfald inom täktverksamhet länge varit ett viktigt område med många initiativ och vi har ett koncept, NCC Kielo, för hur vi arbetar med att säkra och utveckla biologisk mångfald på våra täkter. Vi arbetar till exempel med att skapa och bevara miljöer som främjar djur- och växtarter som annars lätt blir utkonkurrerade av andra arter men som kan trivas i täkterna. Det kan vara fåglar, grodor, salamandrar, insekter och ängsblommor. Och nu har vi lärt oss ännu mer om hur det här dessutom kan mätas – det ger oss ytterligare styrka i arbetet med att främja den biodiversiteten.
Min bakgrund är att jag, som är född och uppvuxen i Kiruna och läste miljö- och hälsoskydd vid Umeå universitetet, har jobbat med miljöfrågor kopplade till exploateringsprojekt inom både privat och offentlig sektor i drygt 10 år. Jag började på NCC i februari och tycker det är roligt och viktigt att se hur vi har hållbarheten i fokus i allt från cirkulära material till de riktigt gröna frågorna som biologisk mångfald.
/Therese Hartnor, råvaruhandläggare
Bild: Therese Hartnor.