Medborgardialog i stadsplaneringen – hur åstadkommer man det?

Dialog mellan medborgare, kommun och byggherre skapar kvalitet i stadsplaneringen. Men vad är medborgardialog, och hur åstadkommer man det?

För att skapa hållbara bostadsområden behövs det kunskap om vad medborgarna värdesätter och har behov av. Medborgardialog handlar om att de boende är delaktiga i utvecklingsarbetet och får dela med sig av sina erfarenheter.

På tisdag i Almedalen kommer Göran Cars, professor i samhällsplanering, och Kim Hultén, projektchef NCC Boende, att diskutera hur man åstadkommer medborgardialog i stadsplaneringen.

– Medborgardialog är viktigt för att skapa bostadsområden med kvalitet som håller över tid. Medborgarnas kunskaper och erfarenheter bidrar till ett bättre beslutsunderlag och att vi som byggbolag kan möta kundens preferenser. Istället för kritiker vill vi att medborgare ska bli kreatörer och medskapare, säger Kim Hultén.

Professor Göran Cars forskar i stadsplanering och urban utveckling och är sedan 2009 ledamot i Ingenjörsvetenskapsakademien. Han är även en återkommande röst i bostadsdebatten, och har stor kunskap om hur man involverar medborgarna i utvecklingsarbetet.

– En bra medborgardialog i tidigt skede skapar förutsättningar för en snabbare process och stora kvalitetsvinster, säger Göran Cars.

Om du vill diskutera eller lyssna på hur man åstadkommer en bra medborgardialog är du varmt välkommen till vårt seminarium på tisdag 30 juni klockan 11:30 i NCC:s Dome of Visions intill Kallbadhuset.

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.