Det är inte varje dag man jobbar med konstverk i bitumen när man är anställd i en asfaltverksamhet. Men i våras gjorde jag det, och nu står konstverket till beskådan på Strandvägen.
Detta udda projekt skedde under våren och startade med att jag blev kontaktad av konstnären Mikael Lundberg, vars verk finns att se på bland annat Moderna Museet i Stockholm och Kiasma i Helsingfors. Han hade fått i uppdrag att ta fram ett konstverk åt Stockholms stad och hade bestämt sig för att göra en kub av bitumen.
Ett konstverk som ”iscensätter tidens obarmhärtiga gång”
Konstverket är en kub som mäter ungefär 1,5 gånger 1,5 meter tillverkad i bitumen från NCC:s asfaltanläggning i Arlanda. Eftersom bitumen är ett relativt mjukt material kommer kuben långsamt att ändra form och ”smälta” under tiden som konstverket visas. Formförändringen symboliserar att materialet är ”levande”.
Konstnären vill också poängtera att bitumen är i hög grad återanvändbart. När verkets material har smält kommer vi nämligen att ta till vara på det och använda det i den asfalt vi tillverkar ute på Arlanda asfaltverk. Vi tog ju hem ramavtalet för beläggning för Stockholms stad, så det är extra kul att bitumenet kommer att användas till asfalt som sedan läggs på gator och torg runt om i Stockholm.
Bitumen är det som gör asfalten svart
Bitumen är en restprodukt från oljeindustrin. En kladdig och oerhört seg, nästan solid, vätska som binder ihop stenmaterial och på så sätt bildar asfalt. Man kan också använda bitumen till andra asfaltprodukter som exempelvis gjutasfalt. I mitt jobb som operation manager på asfaltfabriken ute på Arlanda håller jag på med bitumen rätt så ofta, det är ju en central del i mitt jobb.
Asfalt går att återanvända i princip hur många gånger som helst. När vi fräser bort asfalt kör vi den till våra asfaltverk, testar den och förvarar den i stora tält. Sedan tillsätter vi gammal asfalt när vi producerar ny. Denna återanvändning sparar på våra resurser och är en bidragande faktor till att vi producerar asfalt med lägre CO2-utsläpp än vid traditionell tillverkning.
Den 21 maj var det invigning
Tisdagen 21 maj körde vi ut till Strandvägen för att ställa konstverket på plats och lite senare under dagen avtäcktes konstverket – vid avtäckningen deltog både konstnären själv samt representanter för Stockholms stad.
Kuben kommer att visas till och med september, så om du befinner dig i Stockholm passa på att kika på bitumenkuben på Strandvägen.
Hälsningar från Arlanda
//Marcus Jansson
”Bitumen är en restprodukt från oljeindustrin. Ur detta konstnärligt ovanliga material har Mikael Lundberg skapat ett sublimt verk som iscensätter tidens obarmhärtiga gång och fysikens orubbliga lagar. Den initialt perfekta, svarta kuben består av en trögflytande vätska som under sommaren långsamt strävar neråt. Gravitationskraften är en medskapare av denna minimalistiska skulptur som långsamt kollapsar från en stram form till ett gigantiskt, skrynkligt veck. Efter den utmätta tid som den industriella restprodukten varit upphöjd till konst återlämnas den till producenten för göra sitt vanliga jobb och bli asfalt igen.” Stockholms stads beskrivning av verket
Återanvändning av konceptet
Det är inte första gången som Mikael Lundberg ställer ut den föränderliga kuben. 1998 kunde den ses på Hötorget i Stockholm, och den har funnits på Manhattan i New York också.