För två år sedan drabbades Nepal av en massiv jordbävning med en magnitud på 7,9 på Richterskalan. Landet står fortfarande under återuppbyggnad och hundratusentals människor är hemlösa. De fattigare regionerna har ett särskilt stort behov av hjälp.
Min vän och kollega Carolina Nilsson och jag arbetar för Engineers Without Borders Sweden som nu är i Nepal för att hjälpa till med ”Build Up Nepal”, en organisation som syftar till att hitta billiga och enkla sätt att bygga hus av lokala material som står emot jordbävningar. Detta otroliga projekt skulle inte gå att genomföra utan fortsatt stöd och bidrag från byggföretaget NCC.
I vårt fall var vi tvungna att se problemet ur ett annat perspektiv, eftersom en stor del av lokalbefolkningen i byarna inte kan läsa eller skriva. Detta beror på att det ofta saknas ekonomiska möjligheter för föräldrar att skicka sina barn till skolan, utan de måste istället arbeta. Föräldrarna behöver pengar och i vissa fall har de inget annat val än att låta sina barn arbeta för att bidra till familjens försörjning. När barn måste arbeta istället för att gå till skolan går de ofta miste om möjligheten att lära sig läsa och skriva.
För att kunna hjälpa ”Build Up Nepal” med konstruktion och kommunikation var vi tvungna att göra hela processen så enkel som möjligt. Vi behövde gå tillbaka till grunden och föreställa oss att vi inte visste något om konstruktion för att tänka ut hur vi på bästa sätt kunde kommunicera informationen. Det var så vi kom på idén att göra instruktionsvideor på både engelska och nepalesiska. Vi kommer att testa en video om takkonstruktion som Carolina har gjort. Sedan kommer vi att göra videor för varje del av konstruktionen precis som i manualerna.
Jag har också varit i kontakt med FN och ambassaden när det gäller detta projekt. De gav oss kontaktuppgifter till en norsk diplomat och en svensk man som arbetar med kommunikationsprocesser och mänskliga rättigheter inom FN. Carolina och jag kommer att besöka FN för ett möte där vi ska diskutera hur processerna fungerar här och hur vi kan göra saker och ting mer effektiva.
Det är ju faktiskt så att många hållbara projekt och produkter är byggda i utmanande miljöer. Människor som konfronteras med utmaningar i vardagslivet eller vid naturkatastrofer med minimal mängd resurser är ofta de mest innovativa. Begränsade ekonomiska medel tillsammans med miljöhänsyn kan ge upphov till originella och fungerande konstruktioner.
Detta projekt är enormt viktigt för oss och vi vill genomföra det på bästa möjliga sätt. Vi är gränslöst tacksamma för donationerna från NCC. Utan dem skulle detta projekt inte vara möjligt. Tack NCC!
Hoda Karamzadeh, volontär i Ingenjörer utan gränser