Tillbaka på Chalmers

 

 

Erik
Med lite träningsverk i kroppen efter årets skidresa med alla trainee-kollegor till Hemavan är jag nu tillbaka på Chalmers. Men vad gör jag tillbaka på Chalmers om jag är trainee på NCC!? Får nog ta detta från början. Anledningen till att jag sökte NCC´s trainee-program var för att få en överblick över den här branschen, och det kan man lugnt säga att jag är på väg att få! Efter min tid i produktion har jag nu fått börja på NCC Teknik i Göteborg. Här sitter experter inom geoteknik, geologi, miljö, vatten, konstruktion, ventilation, byggnadsfysik och säkert en hel del andra spännande ämnen. Eftersom jag har en liten förkärlek till geoteknik och miljö var det naturligt att det va dom två ämnena som jag nu under en period får arbeta med.

 

När det gäller ämnet miljö så arbetar jag nu med ett miljöklassningssystem som heter CEEQUAL. Detta är ett system som till skillnad från BREEAM eller LEED undersöker olika delar i mark – och anläggningsprojekt. Väldigt intressant och utmanande! Kort och gott kan man säga att genom CEEQUAL kan man undersöka hur diverse mark – och anläggningsprojekt arbetar med frågorställningar som berör hållbar utveckling, vilket är ett prioriterat begrepp i NCC´s miljömål.

 

Så, anledningen till att jag nu är tillbaka på Chalmers! På NCC Teknik sitter som sagt en hel del vassa geotekniker. En av dessa är industridoktoranden Tara Wood. I hennes forskning ingår en del labb-försök, vissa väldigt tidskrävande. Därför har jag fått möjligheten att assistera henne på geoteknik-labbet på Chalmers. Så nu har jag frostat av mina kunskaper om plasticitet, konsolideringsnivåer och kornfördelningar, tagit på mig labbrocken och skyddsglasögonen, och utsätter olika jordprover för en mängd olika försök! Sedimentationsanalyser, plasticitetsanalys, glödningsförsök och densitetsbestämning, listan kan göras lång..

 

 Som ni märker så får man som trainee på NCC verkligen chansen att testa på hela branschen. Även om jag kanske inte kommer att arbeta i ett geotekniskt laboratorium i framtiden (ska dock aldrig säga aldrig…) så får jag här chansen att se hur denna del hör ihop med andra delar inom branschen. Så om du är student på Väg – och vattenbyggnad eller liknande, kolla in om trainee (för dig som tar examen i år) eller kompetensbyggare (för dig som har några år kvar till examen) vore nått för dig! Ansökningsperioden är nu öppen.

 

Till sist, har du en timme över där du kan behöva lite underhållning och eftertanke, kanske en paus i studierna eller tidsfördriv på bussen, lyssna på Olof Wretlings sommarprogram från 2011!! Klicka på länken nedan,

 

 

Ha det gött!

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.