Svar på frågor

Hej igen! Det var ett tag sen, jag har haft semester och varit i New York. En helt underbar stad!

Hej igen! Det var ett tag sen, jag har haft semester och varit i New York. En helt underbar stad!

När jag kom tillbaka låg det här mailet och väntade på mig i min inkorg:

Hej!

Jag är en kille på 22år som pluggar till högskoleingenjör inom byggteknik på KTH.
Jag brukar följa dig och din bloggkompis på NCC´s studentblogg, det är intressant att se hur verkligheten kan se ut när man har pluggat färdigt.

Själv så läser jag just nu åk2 och sitter i situationen att välja inriktning för kommande år. Jag är intresserad av att arbeta i både produktionen och inom konstruktion/projektering men vet ej vilket att dessa jag ska välja. Jag har delvis (som alla andra) lite problem när det gäller de tyngre konstruktions och beräkningskurserna och vet därför inte om det är helt rätt att inrikta mig inom konstruktion.
Men å andra sidan så vet jag inte om produktionssidan är rätt då jag ej har någon praktisk erfarenhet därifrån.
Eftersom du själv är relativt nyutexaminerad så skulle jag bli glad om du har tid att svara på några frågor nedan, och ev. ge övriga tips och synpunkter som kan anses relevanta.

Några frågor:

1. Hade du någon praktisk erfarenhet av byggbranschen innan du började plugga/jobba?
2. Behöver man ha någon praktiskt erfarenhet från byggbranschen?
3. Hur upplever du att du har tagits emot av arbetskollegor som ung och nyutexaminerad?
4. Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?
5. Är inriktning i skolan (konstruktion, produktion etc.) avgörande för framtida arbetsuppgifter?

Tack på förhand!

Jonatan

Jag ska nu försöka svara på frågorna så gott jag kan:

1. Jag kom direkt från gymnasiet till kth så jag hade ingen byggerfarenhet innan, bortsett från mitt stora intresse för Lego när jag var liten.. 😉 Under mina studier gjorde jag det stora misstaget att inte passa på att praktisera på somrarna. Första sommaren tänkte jag skulle bli mitt ”sista” sommarlov, andra sommaren sökte jag praktik halvhjärtat (bara tre ansökningar: NCC, Skanska, Peab) och fick inget, tredje sommaren började jag få panik och skickade iväg säkert 20 ansökningar och fick plats hos Sweco Bloco. Och min sista sommar på kth gjorde jag mitt exjobb.

Men om det är någonting jag ångrar så är det bristen på praktik. Visst, jag klarar mig bra på jobbet nu ändå, men allt som jag har fått lära mig första två åren skulle jag redan haft insikt i om jag praktiserat mer.

2. Självklart är det en stor fördel att känna branschen som man ska jobba i, och framförallt så gör det ens studier mycket roligare när man mer vet vad målet kommer att bli. För vissa perioder i slutet på en ingenjörsutbildning är tunga och då är det lättare tror jag om man kan se ”ljuset i tunneln”!

Men jag fick ju jobb även fast jag inte hade någon direkt erfarenhet av branschen, förutom några sommarmånader på Swecos kontor. Men i svåra tider kan det säkert underlätta och se bra ut på CVt. Man måste komma ihåg att jag tog min examen på piken av högkonjunkturen, jag sökte bara två traineeprogram när jag gick ut och fick båda. Så ser det inte riktigt ut idag…

3. Jag tycker att jag oftast har tagits emot på ett bra sätt. Även fast jag är ovanligt ung, jag tog min civ ing examen straxt innan jag skulle fylla 23 år och många jag jobbar med har barn, och till och med barnbarn i min ålder. Att jag dessutom ser ung ut underlättar ju inte heller. Men mina kollegor och medarbetare märker ganska snabbt att jag inte är någon praktikant, och visst kan ”gubbarna” tycka att det är kul att driva lite med en, men det är inget som jag tycker du ska vara orolig för.

4. Jag är ju trainee så jag byter projekt, arbetsplats och roll ganska ofta, så det är svårt att säga hur en typisk dag ser ut.

Jag är sällan på jobbet innan åtta, börjar med att kolla min mail och svara på sånt som jag inte hann dagen innan. Sen är det bara att ta tag i sånt som behöver göras. När jag var kvalitet, miljö och arbetsmiljöansvarig kunde det vara att gå en rond på arbetsplatsen eller ringa samtal för att få in dokumentation eller göra en faroanalys över en ny kemikalie eller hålla i en utbildning om arbetsmiljö eller boka in gubbarna på någon kurs. Sen är det också en hel del möten. Vid halv fem brukar jag kunna gå från jobbet, det är inte ofta som jag behöver jobba över.

5. Första åren som du jobbar tror jag att inriktning kan spela roll, om du har valt konstruktör och kan cadda tror jag att det är vanligt att du även jobbar som konstruktör. Och då sitter du mycket framför datorn och gör ritningar och beräkningar. Men om du efter några år vill söka dig mot produktionen tror inte jag att det brukar vara något problem. Där ses det säkert som något positivt att ha projekterings erfarenhet.

Men det handlar ju framförallt om vilka jobb du söker när du är klar. Kolla redan nu på jobbannonser, de brukar beskriva ganska tydligt vad som krävs för olika befattningar och vilka arbetsuppgifter du skulle få!

Men det gäller såklart att du orkar igenom de sista tre åren med bara konstruktionskurser, jag funderade på det men var för skoltrött för att hitta motivationen. Bland annat därför valde jag byggprojektledning, jag tyckte produktionen verkade spännande och så hade jag inte orkat ta mig igenom tre år till med i princip bara konstruktion…

Ulrika Mehrotra, vår personal chef, eller någon annan från HR avdelningen kommer förhoppningsvis att skriva ett inlägg i bloggen med ytterligare svar på fråga fem.

Jag hoppas att du har fått svar på det du undrade, och tack för att jag fick publicera dina frågor och svaren här. Om det är någon annan som undrar något eller vill ha förtydliganden är det bara att höra av sig!

Vi hörs

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.