Närmare 30 nyfikna tjejer mellan 12 och 19 år deltog den 18 mars på Introduce a Girl to Engineering day, IGEday, på Torsplan 2 i Stockholm. IGEday är ett av flera viktiga initiativ för att intressera unga kvinnor för tekniska utbildningar. Denna dag är till för att ställa frågor till och få en inblick i vardagen för en kvinnlig ingenjör.
– Vet ni varför det är så kul att jobba i byggprojekt? frågade Charlotte Wikner, projektchef på Torsplan. Jo, vi skapar ett nytt projekt tillsammans, där teknik, utveckling och samarbete är i fokus. Och att det resulterar i något man kan ta på. I ett projekt ingår olika roller, så det finns många möjligheter att byta arbetsuppgifter och utvecklas under sin karriär, särskilt på ett stort företag som NCC.
– Och jag kan gå på stan och peka på ett hus och säga att det där har jag varit med och byggt, fyller Åsa Gatter i, som jobbar som projektledare på NCC Property Development. Det är en enorm stolthet och glädje kopplad till det.
Efter introduktionen och frågestunden blev det en säkerhetsgenomgång och ett besök ute på byggarbetsplatsen. Det var mycket energi i rummet när gruppen provade på att leda en byggprocess med hjälp av lego. Rollerna i processen delades ut, och alla fick var sin keps i en specifik färg som symboliserade rollen. I byggprocessen är samarbetet nyckeln för att lyckas. Och jag kan bara konstatera att det är en färdighet unga tjejer verkar vara bortskämda med!
Som avslutning fick de testa VDC-glasögon. De var både fascinerade och lite vimmelkantiga efter den upplevelsen.
IGEday genomförs på 36 orter i Sverige. NCC bjuder in till projekt på fyra orter, i Malmö, Göteborg, Umeå och Stockholm I Stockholm besöker vi Torsplan 2 i Hagastaden i Stockholm, projekt där 40 procent av tjänstemännen i projektet kvinnor. Däremot är det få yrkesarbetare som är kvinnor. Trots att andelen kvinnor har ökat de senaste åren är de fortfarande för få. IGEday är ett sätt att jobba för en jämnare fördelning, här kan vi nå ut till ungdomarna i tidig ålder för att uppmuntra dem till att söka tekniska utbildningar. Och de får gärna söka sig till NCC:s eget teknikgymnasium, NCC Teknikprogrammet, som vi driver tillsammans med Kunskapsgymnasiet.
En annan satsning är NCC:s platschefsprogram riktat mot kvinnor. Utbildningen är en insats för att fler kvinnor ska välja att bli platschefer, eftersom nästan enbart män sökt utbildningen sedan starten för fem år sedan. Innehållet i utbildningen är detsamma som på NCC:s nuvarande platschefsprogram. Men med enbart kvinnliga kollegor hoppas vi det bli lättare att bygga ett nätverk för framtiden och diskutera de utmaningar man behöver hantera, både som ledare och ofta som en av få kvinnor på bygget.
Som ingenjör kan du verkligen vara med och påverka hur vi ska bo, leva och transportera oss i framtiden. Nu hoppas vi att fler tjejer framöver tar chansen att forma vår framtid.
Hälsningar My Kiiman-Håll, Head of Employer Branding NCC