Ombyte förnöjer, du äger din tillvaro!

Kylan har svept in över Stockholm och jag ryser när jag går ut genom dörren från bodetableringen för att ta mig till T-centralen. Luften känns som att jag använt Otrivin mentol nässpray när jag andas in. Jag traskar mina 600 meter till Liljeholmensstation och glider ner för rulltrappan till rödalinjens hållplats. ”mot Ropsten, tag plats, dörrarna stängs” sägen en röst i högtalarna och jag tar plats, sätter i lurarna och lyssnar på January – At the fire side med Tchaikovsky, skönt pianolir…

Kylan har svept in över Stockholm och jag ryser när jag går ut genom dörren från bodetableringen för att ta mig till T-centralen. Luften känns som att jag använt Otrivin mentol nässpray när jag andas in. Jag traskar mina 600 meter till Liljeholmensstation och glider ner för rulltrappan till rödalinjens hållplats. ”mot Ropsten, tag plats, dörrarna stängs” sägen en röst i högtalarna och jag tar plats, sätter i lurarna och lyssnar på January – At the fire side med Tchaikovsky, skönt pianolir…

De senaste tre månaderna har jag bott i en bod på Liljeholmskajen men utsikt över södra sidan av Södermalm, varje dag har jag rest med röda linjen mellan två bodetableringar. ”Allt har ett slut” var det någon klok person som sa men jag brukar se det som att man måste avsluta något som bra för att kunna hitta något som är bättre. Även Albert Einstein definierade galenskap som: ”att göra samma sak om och om igen”. Som ni förstår så är det dags för mig att tacka för denna tid i rampljuset och lämna Stockholm men också lämna bloggandet här på NCC.se. Räds ej för två nya bloggare kommer ta vid efter mig. Som avslutning tänkte jag lägga upp ett vykort från Shanghai, Christian har varit där under tre månader och vill dela med sig av sin tillvaro i österns NYC.

 

Christian

Från en liten by i södra Småland till Shanghai..

– Hur gick det till egentligen?

Tja! Christian heter jag och jag kommer ursprungligen från en by i södra Småland som heter Markaryd. För 6,5 år sedan flyttade jag till Stockholm för att börja studera Samhällsbyggnadsprogrammet på KTH och i skrivande stund sitter jag på NCCs internationella inköpskontor i Shanghai.

När jag tänker tillbaka på tiden så har det gått väldigt fort. Efter min tid på KTH fick jag chansen att börja NCCs traineeprogram, och jag tog den! Jag började min traineeperiod ute i produktion på två projekt, Norrströmstunneln och därefter Norsborgsdepån. När jag arbetat ute i produktion i lite mer än ett år dök möjligheten upp att göra en utlandsrotation på NPG, NCC Purchasing Groups kontor i Shanghai, och jag tog den!

Mitt arbete i Shanghai går att dela upp i tre delar. Först prova på att arbeta som koordinator på kontoret, vilket inneburit att bistå inköparna med hjälp vid förfrågningar från Norden. I samband med detta har jag också åkt ut till olika fabriker och tittat på tillverkningen av potentiella produkter som NCC ska köpa. Utöver detta har jag även tittat på förbättringsåtgärder som kan göra inköpsarbetet mer effektivt och lätthanterligt, vilket leder till att fler projekt drar nytta av det hemma i Norden. Slutligen har jag haft som uppgift att leta efter nya produkter att köpa i Kina till mark- och anläggningsprojekt.

En dag i Shanghai kan se ut som följer, väckarklockan ringer 7.00 och jag går upp och gör havregrynsgröt (arbetstiderna på kontoret här är 9.30–18.30, detta för att arbeta några timmar parallellt med Sverige). Därefter tar jag min träningsväska och går till tunnelbanan, gymmet som jag tränar på ligger nära kontoret så det passar bra att träna innan jobbet. När jag tränat klart går jag till kontoret, tar en kopp kaffe och startar datorn. Efter att jag gått igenom och svarat på de mail som kommit sätter jag mig ner och diskuterar tekniska specifikationer på vibrationsdämpande ballastmatta med en av inköparna på kontoret. Mattan är en av de produkter som jag har undersökt ifall det går att hitta ett billigare alternativ till här än i Sverige. När vi har pratat klart går vi ner till kantinen som ligger i samma hus som kontoret och äter en snabblunch för att sen ta bilen och åka iväg till en fabrik som tillverkar just vibrationsdämpande mattor. Vi sitter först ner med ägaren, produktionschefen och en ingenjör på företaget och går igenom kraven som mattan måste uppfylla därefter gör vi ett besök ute i fabriken och tittar på tillverkningen. Innan vi åker hem passar vi också på att besöka en fabrik som tillverkar stålfiber. Min kollega släpper av mig vid en tunnelbanestation och jag åker till min station, tar något litet att äta innan jag går hem och lägger mig i sängen. Jag hinner skumma igenom rubrikerna på några svenska tidningar på nätet innan jag somnar vid 23.15.

bild christian

Vibrationsdämpande matta

Bild2 christian

  Stålfiber till sprutbetong

Under min tid på kontoret i Shanghai har jag inte bara lärt mig massor om hur vårt internationella inköpsarbete går till utan jag har också lärt mig mycket om mig själv som person. Jag kommer hem till Sverige och ser på mitt liv och mitt arbete på ett annorlunda sätt. Kina är ett häftigt land och Shanghai är en grym stad, har ni chansen så åk hit och upplev det.

Så hur gick det till egentligen? Jo, ta möjligheterna som dyker upp att prova på nya saker, du lär dig alltid massor! I början kan det vara nervöst med nya saker men i slutet är det värt mödan.

Ta hand om varandra och hoppas vi syns i framtiden!

christain bild 3

Live long and prosper!

//Henrik Andersson.

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.