NCC krossar studenternas myter om byggbranschen

Bygg är macho, tungt och erbjuder inga karriärmöjligheter, det vet man ju. Det kan vara svårt att locka unga kvinnor till byggbranschen när den dras med så många förutfattade åsikter och myter. Vi krossar fem vanliga myter som studenter har om byggbranschen.

Det är otroligt viktigt för NCC och andra aktörer i byggbranschen att se till att poolen vi kan rekrytera ur fylls på med nya unga talanger. Studenter som vanligtvis har svårt att förstå hur byggbranschen ser ut i praktiken, har i dessa digitala tider ännu svårare att föreställa sig hur arbetet ute i projekt går till när de inte får göra studiebesök. Idag söker sig allt färre ungdomar till byggtekniska utbildningar. En anledning till detta kan vara att branschen dras med myter.

Skärmbild med delt

Vi ville ta hål på fördomarna som studenterna har på ett event med vår samarbetspartner Pepp. Inför eventet ställde vi två frågor till deltagarna:

 1. Vilka föreställningar har du om byggbranschen?
 2. Hur tror du det är att arbeta inom byggbranschen?

Sedan bemötte vi de fem mest omnämnda myterna och visade på att de inte stämmer.

Byggbranschen är macho och det finns inga kvinnor

Ingen kan blunda för det faktum att det är en större andel män än kvinnor idag i byggbranschen. Utvecklingen i branschen går dock åt rätt håll. På NCC kan vi se en mer jämställd situation än branschen i övrigt, och vi verkar aktivt för jämställdhet och ökad mångfald. Vi har många kvinnor i ledningsgrupper och ett fokus på plana ut skillnaden mellan kvinnor och män i våra projekt.

– På NCC har vi 18% kvinnor i ledande positioner. I mitt projekt är vi två kvinnliga gruppchefer och vi har en väldigt jämn fördelning av män och kvinnor i våra grupper. Jag vill tro att det är för att vi som kvinnliga chefer attraherar fler kvinnor, säger Caroline Wikström, gruppchef.

Byggbranschen är bakåtsträvande och utan digitalisering

Helt fel. Utvecklingen i byggbranschen har gått väldigt snabbt framåt det senaste decenniet. För tio år sedan satt vi och räknade på ritningar med en skalstock med papper bredvid oss. Idag tar vi alla mått direkt ur en digital 3D-modell som visualiserar bygget.

– Idag kan vi se så allt fungerar som det ska redan innan vi har börjat bygga med hjälp av våra tekniska hjälpmedel, säger Carolina Weidby, VDC-ledare.

Byggbranschen är smutsig, tråkig och tung för kroppen

– En dag på jobbet är aldrig densamma. I de olika rollerna jag haft på NCC har jag testat allt från kontorsfin till lerinpackning i Göteborgsleran, säger Sabine Pelka, projekteringsledare.

För att jobba i byggbranschen behöver man faktiskt inte alls vara speciellt stark. Inte heller är arbetet ensidigt och resulterar i leriga skor varje dag. Tack vare hjälpmedel och stränga riktlinjer görs de mesta av det tunga arbetet nu av maskiner. En dag är ofta inte en annan lik i byggbranschen, och det finns en mängd olika roller som innefattar olika nivåer av smutsighet.

Bilder på "smutsighetsskala" på byggjobb.

Byggbranschen tar inte miljöfrågan på allvar

– Det som gör byggbranschen så spännande är att det finns en otrolig potential att kunna utmana existerande strukturer och de val vi gör. I byggbranschen kan jag påverka min vardag och min omgivning varje dag, säger Amanda Koch, miljösamordnare.

Byggbranschen står idag för cirka 30 procent av den totala andelen CO2-utsläpp i Sverige. Den höga siffran kommer också med en stor möjlighet för oss att påverka. NCC arbetar aktivt tillsammans med övriga aktörer för att minska både vår egen och våra kunders miljöpåverkan, för att i långa loppet bidra till en mer hållbar framtid.

Byggbranschen skapar inga utvecklingsmöjligheter

– Byggbranschen erbjuder enorma utvecklingsmöjligheter, både professionellt och personligt. Se på mig – jag har gått från nyanställd arbetsledare 1990, till platschef, projektinköpare projektchef, verksamhetsutvecklare, affärsansvarig Sjukhus, förbi guldklockan och är nu avdelningschef, säger Anna Norén, avdelningschef på Building Sydost.

En av de kanske absolut största fördelarna med att arbeta på ett stort byggbolag är att det finns otroligt många utvecklingsmöjligheter. Inte nog med att det finns massor av olika yrkesroller att välja på. Det finns också enorma möjligheter att vara med och utveckla samhället framåt, lära av kollegor och samarbeta med andra branscher och aktörer.

Har du någon fördom om bygg? Eller varit med om att få en myt krossad? Skriv i kommentarsfältet!

Hälsningar
// Johanna Delshammar, employer branding

 

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


 • Markus Åkesson

  6 juni, 2021 16:19

  Hej Johanna!
  Jag heter Markus Åkesson och har hela mitt 32 åriga liv drömt om att vara en del av byggbranschen. Men i högstadiet sa min dåvarande yrkesvägledare att jag borde gå Naturvetenskapliga programmet för att jag har lätt att lära. Efter att senare provat på arbetsliv som undersköterska har jag sadlat om och studerat till byggproduktionsledare på KYH. Samtidigt som heltidsjobb, småbarn och Corona. Dock sitter jag fast i praktikproblem, vilket har gjort det svårt att skriva examensarbete. Jag undrar om du har tips på hur jag ska gå vidare?

  • Johanna Delshammar

   7 juni, 2021 09:43

   Hej Markus!

   Vad roligt att höra att du nu har börjat studera till byggproduktionsledare efter dessa år. Vår bransch behöver fler drivna och engagerade personer som dig. Det är dock tråkigt att du har hamnat i en knepig situation med praktik och examensarbetet. Du får gärna skicka in en ansökan till oss via vår hemsida på http://www.ncc.se/student, så kommer vi att kunna se hur det ser ut i den region som du är intresserad av. Har du fler funderingar får gärna ta kontakt med oss på student@ncc.se.

   Önskar dig en fortsatt fin måndag!
   Johanna

 • Magdalena Olsson

  1 juli, 2021 10:58

  Hej!
  Jag har vart i branschen sedan 2010, först som anläggare i 7 år på en mindre anläggningsfirma sedan som AL hos NCC sedan våren 2017.
  Det som jag tycker är väldigt synd är att det verkar som att dom flesta tjejer vill ha en ledarposition direkt. Hade min kropp hållit så hade jag alla dagar i veckan fortfarande vart YA, ja de kan både vara tungt och skitigt ibland men de e ju en del av arbetet.
  Jag saknar verkligen tjejer som YA och även som maskinister. Hade fler tjejer gjort samma resa som många män, börjat som YA sedan gått vidare på arbetslivserfarenhet (och utbildningar) till ledande position så hade många fått en betydligt lättare resa.
  Att komma ut i byggbranschen som kvinna har sina svårigheter, den är inte för alla, verken för kvinnor eller män.

  Hur gör vi för att få in fler tjejer redan från början?

  Har funderat en del på det och även pratat lite med min dotter (16år) och hennes kompisar, men kommer inte på något sett, vår anläggningsutbildning i Kalmar e tydligen riktigt tråkig, kanske e redan där som det måste göras något?
  Ja NCC är på rätt väg, 18% i ledande positioner, men
  hur många procent är kvinnliga YA? Vi har ingen i vår region.
  Jag har dragit ett litet strå till dom 18%, och hoppas att jag får äran att få leda nån tjej någon gång.

  // Magdalena Olsson
  Infr Kalmar