Hur gör man för att få ett arbetslag sammansvetsat och uppnå de synergier som alla kurser om gruppdynamik talar om?
Projekt Trafikplats Tingstad (Civil West), som var min första rotation i min traineeperiod, satsar på att skapa gruppkänsla genom lagbygge. För tredje året i rad delar projektet i Stafettvasan och i år får jag chansen att vara med och bidra. Stafettvasan är som namnet antyder en uppdelning av vasaloppet i fem stycken etapper i varierande sträckning mellan 9km till 24km. Att loppet är uppdelat gör att alla lagmedlemmar behövs för att ta sig i mål gör att det passar väl för att bygga samarbete och laganda. Det passar också bra för oss åkare som inte är så vassa i spåret, då man inte behöver åka lika långt som på Vasaloppet.
Det är två lag som ställer upp, Tingstar 1 och Tingstar 2 vilka består av medarbetare från projektets alla delar, några av dessa är arbetsledare, KMA, projektcheft och affärschef. De mentala förberedelserna har pågått mycket längre än den fysiska, vilket kanske är nyckeln till att få igång gruppkänslan. När vi under otaliga luncher suttit och diskuterat förra årets resultat, vilken valla som ska användas, vilka som kan vara aktuella till årets lopp, framförallt vilket nytt material som MÅSTE inhandlas för att eventuellt kapa sekunder på tiden.
Av någon anledning har jag fått det ärorika ansvaret för att åka sista och avgörande sträckan och ro stafetten i hamn, trotts att jag bara stått på skidor en handfull gånger. Oavsett resultat i tävlingen, och om man klarar att stå upp i utförsbackarna eller ej, kommer vi kunna ha många härliga timmar tillsammans och snacka om andra saker än jobbet.
/ Oscar Möller