Köpehamn, Sven och stängd Öresundsförbindelse.

Sol vind och vatten, eller hur var det Ted trallade sin låt? Jag tror inte det var Sol, storm och vatten i alla fall! Stormar är ju en del av årstiden och eftersom jag älskar hösten så njuter jag av lite väder. Att skriva mer om stormen känns lite tjatigt, alla tidningar och tidningar kör Headline typ; ”Stormen Sven”, så nog om stormen och vädersnack.

Igår tog jag en liten paus från arbetsuppgifterna och åkte utomlands med Kompetensbygget-syd, vi åkte hela långa vägen från Malmö till Köpehamn. Vi trotsade väder och vind för att kunna besöka Danmarks häftigaste projekt som ligger i Amager utanför Köpenhamn centrum. NCC Construction Danmark bygger en extrem anläggning för avfallsförbränning. Energin som produceras skall distruberas ut på fjärvärmenätet och även förse stora delar av Köpenhamn med elektricitet. Det finns en utmärkande del som gör projektet lite mer extremt, förutom all betong, armering, stål och schaktmassor så skall det anläggas en skidbacke på taket. NCC Construction Danmark samarbetar med delar ur den svenska construction styrkan på grund av att det saknades vissa nyckelkompetenser i den danska organisationen.

När vi väl kom till projektet så dukades fika upp och en projektpresentation hölls. Presentationen hölls på danska och undertecknade var inte helt med i alla svängar, danska är svårt även för en skåning från Tiffany´s hembyggd; Staffanstorp. Tur var att vi fick se några 3D-ritninagar och simuleringar annars hade jag inte förstått mycket. Hela projektet är ritat i 3D och samtliga reviderinagar görs i en gemensam modell.

 

Projekt video – Amager bakke

 

Studiebesöket – projektpresentation
Efter fikat, presentationen och lite mingel så begav vi oss ut i verkligheten; -VILKET PROJEKT, ojoj!! Jag blev bokstavligt talat tagen med storm och efter två minuter ute på siten så kände jag en isande känsla i tänderna, kom jag på mig själv att gå runt med ett fånigt leende på läpparna. Jag tänkte; betong, enorma schakter och armering till tusen, ett projekt i min smak!
Efter besöket var planen att äta något gott i Köpenhamn men ryktena sa att Öresundsförbindelsen skulle stänga för tågtrafik redan vid 16.00 och vid det här laget stod klockan på 14.30. Vi fick blåsa av middagsplanerna och ta oss över sundet så fort som möjligt för att inte bli fast i Köpenhamn. Efter många om och men så hamnade vi i Malmö och fick i oss en bit mat. Kvällen avslutades med att några av oss tog ett parti biljard och i vanlig ordning lät jag de andra synas och glänsa, äsch skämt åsido jag är ingen hejare på biljard.

Hela gänget och Muhammed som är PC-betong
Schakt för avfallsgrop
Översikt

 

Träff!!… 🙂

För alla er som är studenter och inte vet vad kompetensbygget är, så tänkte jag som gammal ”kompetensbyggare” berätta lite kort om vad det innebär. Kompetensbygget är ett program som NCC har utvecklat för civilingenjörsstudenter som läser väg- och vattenbyggnad, samhällsbyggnad och Lantmäteri vid LTH, LTU, KTH eller Chalmers. Programmet löper parallellt med studierna från årskurs två fram till årskurs fyra och innebär sommarpraktik, nationella och regionala nätverksträffar. Fördelen är att man som deltagare får en god insyn i branschen och i NCC som andra studenter inte får, ett försprång helt enkelt. Sök vetja! För mer info se länkarna eller här.Nu är det fredag igen och veckorna går bara fortare och fortare, snart är det jul och nytt år! Ett nytt år är nästan ett blankt papper. Ibland funderar jag på hur året kommer att se ut; bra eller dåligt, regnigt eller soligt, stormigt eller stilla, kaffet kanske till och med smakar bättre? Mer träning eller kanske mindre? – vad vet jag? Ett nytt år är lite som ett byggprojekt, det går inte att veta till 110% hur det kommer att gå men om man positiv och glad så blir även de svåraste prövningarna lite enklare. Det är nu dags för mig att gå ut med ett leende på läpparna och möta Sven (stormen alltså), trots allt älskar jag hösten för sol, vind och vatten är det bästa jag vet.

Trevlig helg!

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.