Tjena, Jakob Larsson heter jag och jobbar som trainee på region Infra Stockholm. Vad är det för avdelning egentligen funderar kanske vissa på. Jag kommer i detta blogginlägg berätta vilka vi är och vad jag har haft för mig som trainee det senaste året.
Då så, vilka är vi? Vår region utför markarbeten i hela stockholmsregionen. Merparten av våra jobb är det bara vi själva som hinner se, för när vi är klara kommer ofta en byggnad eller liknande uppepå våra arbeten. Arbetena vi utför kan innefatta allt från ledningsläggningar, exploateringsjobb för nya bostadsområden med stora jord- och bergschakter, grundläggningar av hus inkl. platsgjutna betong konstruktioner som ofta är komplicerade grundläggningsmässigt då en del projekt ligger mitt i stan. Så vi jobbar ofta nära med vår grundläggningsdel Hercules i många projekt. Sedan har vår region ett annat ansikte, dessa jobb ser du överallt men kanske inte tänker på så ofta. Vi bygger om och underhåller våra parker och gator i Stockholm, utför häftiga finplaneringar som skapar trevliga utemiljöer runt våra hus och bostäder. Detta är ett axplock av de jobb vi utför och det finns många fler.
Men vem är jag, trainee. Om du läst tidigare blogginlägg vet du att vi traineer gör olika rotationer inom företaget för att få en bred kunskap om vår verksamhet och affär. Jag tänkte berätta lite kring det projekt jag varit delaktig i och rollerna jag haft under det senaste året. Campus Albano ett nytt universitetsområde i Stockholm för KTH och Stockholms universitet bygger vi för Akademiska hus räkning. Vi hade fått jobbet att utföra schaktarbeten, grundläggning, bergarbete och betongjobb upp till första källarvåningen för fyra stora hus samt ny VA-stam runt exploateringsområdet. Jag kom till projektet innan vi hade börjat gräva, tanken var att jag skulle arbeta som entreprenadingenjör där mina fokusområden var KMA-frågorna* i projektet samt logistik och arbetsplatsplaneringen. När jag kom in som ny i projektet och med låg erfarenhet från denna typ av arbete sedan tidigare är mottagandet en viktig del för att kunna prestera bra resultat. I Albano var projektorganisationen grym på att inkludera och det tog inte länge innan jag kände mig varm i kläderna och som en del av det lag som drev projektet framåt. Jag jobbade i denna roll nära platschefen och beställarorganisationen. En stor del av mitt arbete i denna roll handlade om att ta fram underlag och arbetssätt för hur vi skulle arbeta med KMA-frågor och logistik framgent i projektet. När produktionen började rulla igång på allvar förändras arbetsuppgifterna åt att ha mer uppföljande karaktär.
Efter ungefär ett halvår byte jag roll, jag trivdes så bra i projektet och ville gärna vara kvar. Jag klev nu in i rollen som arbetsledare. Arbete går i grova drag ut på att leda byggproduktionen på arbetsplatsen, se till att rätt material finns på plats för att utföra arbetena, skriva dagbok och se till att egenkontrollerna blir utförda. De är fullt ös hela dagen och målet är att produktionen ska flyta på utan hinder. Jag var ansvarig för jordschakt, bergschakt, krossning samt styrning av våra UE på losshållning, pålning/spont och geoenergiborrning. Jag trivdes bra i rollen, mycket tack vare att arbetet är väldigt socialt. Du får prata, planera och följa upp allt som händer i produktionen. Om någon har problem är det till dig som frågan nästan alltid kommer. Vad gör man när grävmaskinisten inte kommer ut till sin maskin för det har regnat så mycket över natten så maskinen har vatten upp över larverna? Ingen dag var den andra lik, förutom morgonmötet där vi samlade all personal och gick igenom vilka arbetsmoment som skulle utföras under dagen och vilka risker som var kopplade till dessa.
Nu har jag lämnat projektet och sitter istället på vår kalkylavdelning som anbudsingenjör och prissätter projekt som vi vill jobba med i framtiden. Det är spännande det också, är du nyfiken läs mer om det i det tidigare inlägget Professor Kalkyl!
Ha det fint!
//Jakob Larsson
*KMA-frågor innebär frågor som rör Kvalité, Miljö och Arbetsmiljö.