Infrastruktur i Uppsala

Hej bloggen! Nu har det blivit min tur att ge en liten statusuppdatering om min första tid som Master Trainee på NCC. Jag heter Lisa Bäckström och jobbar som trainee inom affärsområde Infrastructure i Uppsala.

Min bakgrund

Jag tänkte börja med att berätta lite om min bakgrund och varför jag valde att söka till just NCC:s traineeprogram. Innan jag började jobba på NCC läste jag civilingenjörsprogrammet STS (system i teknik och samhälle) vid Uppsala universitet med inriktning mot energi så mina kunskaper om bygg- och anläggningsbranschen var ganska begränsade.

Det jag dock visste med säkerhet är att det är en klimattung bransch som står inför mycket utmaningar vad gäller klimatfrågor framöver. Detta är en av de största anledningarna till att jag valde bygg- och anläggningsbranschen; att få vara med och bidra i utmaningar som jag har personligt intresse i, och där insatser kan göra stor skillnad för olika typer av klimatpåverkan. Mitt tips är alltså att inte låta en utbildning styra helt vilken bransch du söker dig till, utan våga tänk lite utanför boxen!

Utmanande vägbygge i centrala Uppsala

Om vi då går vidare till vad jag hunnit med under mina första sju månader som trainee så vet jag knappt vart jag ska börja. Men jag ska försöka sammanfatta det så gott jag kan. Min första rotation var ute i produktion i fem månader på projekt Tullgarnsbron E02 i Uppsala. Projektet omfattar primärt en nybyggnation av en väg som ska anslutas till en ny bro över Fyrisån (syns på översta bilden vid kranarna).

Något som jag kommit att uppskatta och har stor respekt för med just infrastrukturprojekt är hur otroligt komplext det är. Den färdiga produkten kommer för ögat se ut som en ny gata, planteringsyta och gång- och cykelväg. Men det arbetet som är gjort under mark kan liknas vid ett spindelnät av nya (och befintliga) ledningar och som en hamburgare med olika fyllnadslager för att det ska ha blivit en väg. Ascoolt om du frågar mig!

Mina arbetsuppgifter på detta projekt har varit lite allt möjligt: ekonomi, planering, kvalitets- och miljöfrågor och utsättning. Jag har även varit med och satt kantsten, lagt dukar, packat grus och lagt ledningar. Jag har under denna rotation lärt mig otroligt mycket tack vare alla kunniga, kompetenta och tålmodiga kollegor (som stått ut med alla mina 1000 frågor).

Från projekt Tullgarnsbron: Två lösningar som bland annat ingått i projektet för att förhindra att eventuella läckage från biltrafik rinner ut i Uppsalas färskvattenförsörjning. Tätning av kantsten med gjutasfalt till vänster och läggning av tät HDPE-duk under gata till höger.

Inköpsinsikter

Den andra rotationen var på inköpsavdelningen i Uppsala, och den har jag precis avlutat efter två månader. Där har jag hjälpt till med inköp i de pågående projekten i Uppsalaområdet, samt hjälp till att hämta in priser för anbudsprojekt.

Arbetet har inneburit att läsa in sig på projekten, sammanställa underlag för offertförfrågningar, skriva avtal med leverantörer och underentreprenörer och upprätta inköpsbudgetar. Det har varit väldigt roligt att få vara på den här rotationen direkt efter produktion då det har gett mig en bredare bild av hur de olika avdelningarna hänger ihop. Det har också varit väldigt kul att få prata med många olika människor inom branschen. Jag har lärt känna fler kollegor internt och pratat med representanter från leverantörer och underentreprenörer. Alla har varit otroligt hjälpsamma och väldigt trevliga!

Nu är min nästa rotation kalkylavdelningen vilket känns spännande, men vad den innebär får jag berätta mer om nästa gång.

Till dess, ha det så bra och njut av att våren och sommaren är på ingång!
/Lisa

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


  • Daniel Öhman

    26 april, 2023 08:48

    Fantastiskt kul Lisa!
    Det var roligt och lärorikt att få förtroendet att laga hamburgare med dig! 🙂