Den 30 november var det dags för NCC:s tävling Inclusive City Academy 2016 att gå av stapeln. Under 36 timmar lät vi tio utvalda studenter i lag om tre hjälpa oss att ta nästa steg i en konkret hållbarhetsutmaning och jobba fram sina bästa lösningar på uppgiften som löd:
Att beskriva upplägg, metod och ge förslag på verktyg för en medborgardialog som; gör det enklare för medborgare/boende att vara delaktiga samt kan involvera fler personer och nya grupper; som stärker delaktigheten hos de som deltar och ökar interaktionen mellan deltagarna i dialogen; resultatet på ett lättbegripligt sätt och länkar dem till åtgärder och prioriteringar i byggprojektet.
Så ni förstår att det var minst sagt ingen enkel uppgift vi ställde dem inför.
Bakgrunden till uppgiften som studenterna tog sig an är den undersökning som vi på NCC genomfört; Inclusivecity.com, där vi tog tempen på de boende i de nordiska huvudstäderna. Undersökningen visar att stadsborna känner sig exkluderade i sina städer och att segregationen ökar. Oroande är att personer som bor i områden med lägre medelinkomst än genomsnittet upplever att de har mindre möjligheter att påverka utvecklingen i sina bostadsområden än personer som bor i mer välbärgade områden. En konkret hållbarhetsutmaning som kräver nya kunskapsutbyten.
Efter 36 tuffa timmar var det dags för lagen att presentera sina lösningar inför ett fullsatt Dome of Visions.
Konkurrensen var minst sagt tuff, juryn hade inget lätt jobb att besluta vilket av de makalösa lagen som presenterat den bästa lösningen.
De som tillslut stod som vinnare den 1 december var: Jessica Schering (industriell ekonomi); Abraham Elias Daoud (byggteknik och design); Åsa Östman (samhällsbyggnad, byggprojektledning) och Nicole Ferreira (samhällsbyggnad, byggprojektledning) med juryns motivering: för det vinnande lagets engagemang för området som helhet, att inte bara se till byggnaderna, utan också livet mellan husen. För deras tre-fas-idé bestående av samarbete med lokala organisationer, digitaliserad kommunikation och fokus på att stärka Fittjas externa mediebild.
Vi kommer att föra samrådsprocessen till Fittja, snarare än ta Fittja till samrådet, och bygga på levnadsytorna mellan husen för att underlätta för människor att mötas
– Åsa Östman (samhällsbyggnad, byggprojektledning)
Ett stort grattis! Vi ser mycket fram emot att förverkliga det vinnande bidraget på vårt projekt i Fittja.
Här kan ni se en kort intervju med vinnarna.
Direkt efter prisutdelningen kastades det vinnande laget rakt in i en poddinspelning av Stadspodden som ni inte vill missa, trevlig lyssning!
Vill passa på att rikta ett stort tack till samtliga studenter som deltog – för ert enorma engagemang och vetgirighet.