Sedan dag ett har min resa varit fylld med lärande och fina stunder. Traineeprogrammet har än så länge varit precis som jag förväntat mig och mina kollegor har tagit emot mig öppna armar. Redan under mina första dagar fick jag klart för mig vad målet för min roll var och hur jag skulle nå dit, så låt äventyret börja!
Kalkyl-anbudsingenjör
Strax efter min introduktion bestående av interna utbildningar, möten med nya kollegor och bekantskap med en ny arbetsplats, påbörjade jag min första rotation. Under den närmaste tiden skulle jag få vara en del av kalkylgänget. Mina förväntningar var höga och jag såg fram emot både nya kunskaper och utmaningar. Det dröjde inte länge innan min första utmaning, varför saknar det fantastiska MAP-programmet en ”ångra-knapp”? Man får helt enkelt se till att inte göra några fel, tänkte jag.
Kalkylarbetet består av fler moment än vad jag hade kunnat tänka mig. Arbetet för en anbudsingenjör påbörjas med ett uppstartsmöte, där en projektportal startas upp och inläsningen av projektet kan påbörjas. När man bildat sig en uppfattning om projektet är det dags att starta upp en kalkyl. Kalkylen handlar om att bygga upp hela sitt projekt men på ”papper”. Genom att mängda fram antalet kvadratmeter av diverse vägg, kvadratmeter grundplatta, bjälklag mm så kan man därefter skapa motsvarande byggdelar i MAP för att få ut en summa pengar och tid för arbetet. Vad gäller arbetet som NCC själva inte utför, får man se till att få in pris på. Detta genom att skapa AF-delar och skicka ut förfrågningar.
Varierande jobb
På kalkyl har jag utvecklats väldigt mycket. Jag trivs med arbetet och alla olika moment. Man får delta i stora möten med specialister, installatörer, affärschefer och många fler för att gemensamt lägga upp en strategi som är unik för varje projekt. Jobbet är även väldigt varierande från mängdning och pillande i MAP till en hel del kontakt med leverantörer och underentreprenörer.
Under min tid hos kalkyl har jag fått vara med i ett par spännande projekt, vissa mindre och andra väldigt stora. Beroende på storlek och typ av projekt finns en del att tänka på, som exempelvis hur man behandlar frågor och svar i offentliga upphandlingar i jämförelse med privata. Men vad jag främst tar med mig efter sex månader är utöver min kunskap en imponerade inställning på hur vi idag trots rådande omständigheter lyckats utföra vårt jobb. Mycket tack vara en god kommunikation och samarbete (samt ett hemmakontor).
Kommande rotation
Idag sitter jag tillsammans med min kollega och förbereder ett anbud som ska vara klart i slutet av januari. I samband med anbudsinlämningen avslutar jag även min rotation på kalkyl och får istället tillhöra inköparna den närmsta tiden. Jag blickar därför med hoppfulla ögon in mot framtiden och skriver idag som trainee, tack för visat intresse och imorgon hej igen, kanske som VD.