Hur skulle det se ut om San Siro byggdes i Göteborg?

 

 

Erik

 

Det är mitten av september och sommarn har fortfarande ett härligt grepp över Sverige. Det är lite synd att jag inte är kvar ute i produktionen längre, dessa dagar vill man ju verkligen försöka vara utomhus så mycket som möjligt! Inne på kontoret har jag kommit igång med att räkna på anbud och har redan nu lämnat in mitt första. Kan säga att det var lite nervöst när man igår skulle skicka in det, tänk om jag har missat något!!

 

När anbudet var inskickat så fick jag lite tid över till att göra ytterligare ett studiebesök på Skånegatan 1-3, ett av NCC Region Väst´s största pågående projekt. Den här gången ville jag se mer hur projektet arbetar med projektering och planering.

 

När det gäller projektering och planering av ett sånt här stort byggprojekt så är det en del olika aktörer som ska arbeta tillsammans. Beställaren har sina krav, de kommande hyresgästerna har sina krav, arkitekten utformar byggnaderna, konstruktören räknar på stommen, rör- och ventilation designar ett system som ska skapa en god innemiljö och mark bygger först en solid grund och sedan en tilltalande utemiljö. Men detta är absolut inga separata processer, utan alla dessa aktörer måste sammarbeta för att nå målet. När jag besöker Skånegatan 1-3 så sitter jag med på ett möte där de olika aktörerna lägger upp arbetet för den kommande veckan. Hur vill hyresgästen att kontorslandskapet ska se ut på 4e våningen? Ok, då vet vi hur elen ska dras, krockar det med ventilationen? Det får vi kolla, kan du lägga upp 3D-modellen på skärmen?

Kalle visar hur den samordnade 3D-modellen ser ut. Här kan man på ett visuellt sätt visa hur de olika installationerna är tänkt att se ut. Med detta arbetssätt, kallat för VDC (Virtual Design and Construction), kan alla aktörer samordna sina system och en byggnad som möter beställarens och hyresgästernas krav kan byggas. En krock mellan el och ventilation är enkelt att åtgärda i en 3D-modell, aningen svårare om den skulle upptäckas när husbygget väl är igång.

Ett tips till dig som student; Testa på VDC! När jag gick på Chalmers så testade jag aldrig på några såna program. Så för att enkelt (och gratis) komma igång, ladda ner GoogleSketchUp och bara kör! Här har jag undersökt hur den legendariska fotbollsarenan San Siro skulle passa in i centrala Göteborg…

Efter mötet vill jag se hur grundläggningen har utvecklats sedan sists jag var på besök. Man ser att antalet pålar har ökat sedan sist och att en bottenplatta är på väg byggas. I mitten av bilden nedan kan man se vart en hissgrop ska vara. Det är häftigt att se hur arbetet med grunden är i full gång samtidigt som projektörerna designar den delen av huset som ska byggas nästa år.

Efter mitt studiebesök på Skånegatan 1-3 vandrar jag tillbaka till kontoret i sensommarvädret. Går förbi Heden och tycker nog att San Siro skulle passa in riktigt bra där! Börjar känna mig lite hungrig. På sistone har jag hört mycket på radio och TV om den nya dieten 5:2-metoden. Många argument har bollats fram och tillbaka; Är det nyttigt? Är det farligt? Som det har debatterats! Men jag tänkte en gång för alla få slut på den otroligt tråkiga debatten genom att presentera en ny och mycket bättre diet, 031-metoden! Består enbart av halv-special, nothing more, nothing less, gör gött!

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.


  • Micke Sjögren

    23 september, 2013 05:53

    Snyggt, Erik!
    Du skiver både intressant och fängslande. Bra att du boostar NCC Projektplanering i dina inlägg så att alla förstår hur smart projekteringens samordingsmöten med VDC som ett verktyg faktiskt är 😀