Två projekt i ett
Östra Station är ett projekt som drivs genom samverkan, där vi tillsammans med Balticgruppen bygger ett kontorshus och ett lägenhetshus vilket formar första etappen av det framtida området med samma namn. Förutom detta projekt har NCC byggt flertalet lägenhetshus och ett resecentrum i området sedan 2008 så man kan säga att det är lite hemmaplan för NCC här i Umeå.
Björkarnas stad symboliserat
Under min tid på Östra Station har jag primärt varit på kontorshuset. För två veckor sedan gjöt vi sista etappen på betongstommen och i skrivande stund är montaget av limträstommen i full gång. Startskottet var förra veckan då limträväggarna började ställas (se bild nedan). Totalt kommer trästommen utgöra åtta våningar och de tre tidigare våningarna av betong kommer innehålla bland annat ett gym, där betongen behövs för att klara ställda ljudkrav.
Förutom att husbyggnation i trästomme känns som en helt ny värld, kommer fasaden bli något utöver det vanliga. Utfackningsväggar håller på att byggas där sedan keramikstavar kommer monteras. När huset sedan är färdigt kommer dessa keramikstavar på fasaden forma skepnaden av en björk. Detta känns väldigt passande eftersom Umeå är känt som björkarnas stad.
Många erfarenheter rikare
Tiden under min första rotation har inneburit många nya insikter. Det kanske kan ses som att man går miste om mycket när man blir kvar på ett projekt en längre tid, men för egen del tror jag inte att det medfört något dåligt – snarare tvärtom. I stället för att hoppa från ett projekt till ett annat, har jag kunnat sätta mig in i projektet ordentligt och haft möjligheten att följa med på resan från grundläggning till montage av trästomme, vilket varit häftigt! Vidare, tror jag även att det gett mig en bredare förståelse för hur ett projekt drivs genom olika moment.
Rollen som arbetsledare är bredare än jag kunnat tänka mig och ingen dag är den andra lik. Mitt huvudansvar har varit utsättning på projektet vilket har varit otroligt lärorikt. Som utsättare ställer det stora krav på noggrannhet och man är involverad i de flesta moment i byggprocessen. Man får en god förståelse för produktion samtidigt som man dagligen får utmana sin problemlösningsförmåga. Tillsammans skapar detta goda förutsättningar för utveckling.
Tack vare min tid ute i produktion har jag helt klart fått en bredare uppfattning för hur alla processer i ett projekt faktiskt hänger ihop. Ett välintegrerat samspel och god kommunikation mellan samtliga involverade aktörer är otroligt viktigt för att åstadkomma framgång – inte minst i samverkansprojekt. Fokus på hållbarhet och andra sociala parametrar har lagt en grund för ökad komplexitet inom byggandet idag. Det är något jag utan tvekan kommer ta med mig och ha i åtanke under mina kommande rotationer.
Det var allt för detta inlägg. Tills nästa gång – ha en fortsatt fin vår!
//Johan