Ett besök i storstan!

Erik

Erik

Man känner att sommaren börjar lida mot sitt slut. Mornarna är lite svalare och luften känns klarare. Även min tid ute på Tjörn börjar lida mot sitt slut. Projektet jag arbetat med är avklarat och godkänt av besiktningsmannen. Därför har jag nu passat på att göra ett studiebesök på ett av NCC Region Västs största projekt just nu, Skånegatan 1-3. Där träffade jag min trainee-kollega Linnea som jobbar med KMA (Kvalitet, Miljö och Arbetsmiljö), Elin som är mätningsbiträde, Johan och Pontus som är arbetsledare samt Per som är platschef. Hur var det för dom att komma ut i arbetslivet efter en byggteknisk utbildning? Vilka utmaningar stöter dom på i arbetet?

 

 Men först passade vi på att ta en rundtur på bygget, som ska resultera i 22 000 kvadratmeter kontor i centrala Göteborg alldeles intill Nya Ullevi (som egentligen är den äldre av de två Ullevi som finns, den nya arenan heter ju logiskt nog Gamla Ullevi…)
 
 
Skånegatan 1-3 heter det kontorskomplex som NCC Construction nu bygger. Men NCC är också beställaren till bygget genom ett samarbete mellan NCC Property Development och NCC Construction. Kontorskomplexet kommer att bestå av 4 st. sammanlänkade huskroppar, varav det högsta är på nio våningar. 22 000 kvadratmeter kontor med utsikt över Nya Ullevi kommer i tredje kvartalet av 2015 att stå redo för sina hyresgäster. Att det är eftertraktade kvadratmeter som nu byggs märks framförallt genom trycket från företag som vill hyra, 95 % av ytan är redan uthyrt.

 

Alldeles norr om byggarbetsplatsen ligger Ullevi Office Arena, också det ett resultat av samarbetet mellan NCC Construction och NCC Property Development. Precis väster om byggarbetsplatsen ligger polishuset och Göteborgs nya domstol, även det ett NCC-projekt. Öster om byggarbetsplatsen går Skånegatan och öster om Skånegatan ligger det anrika gamla Nya Ullevi, som på 50-talet byggdes av Siab (som på 90-talet fusionerades med NCC). Så det är en tajt byggarbetsplats!
Jag visas runt på byggarbetsplatsen av arbetsledaren Pontus Svensson. Än så länge kan man inte se vart de 4 huskropparna ska stå, utan det som man ser är en enorm schakt. Stålspont har slagits ner för att på ett säkert sätt kunna schakta ur massorna. Nu pågår pålning, och det är ett projekt i sig! Ungefär 260 st betongpålar och ungefär 100 st stålpålar ska göra att byggnaderna inte sätter sig i den beryktade Göteborgsleran.
Lagom till eftermiddagsfikan går vi in till platskontoret. Här bjuds det på kaffe och bullar. Jag passar på att ställa några frågor till Elin och Johan, två medarbetare på platskontoret som relativt nyligen avslutat sina byggtekniska högskolestudier. Här kommer en sammanfattning;
                                                                                                                          
Du har en teknisk utbildning bakom dig och är nu ute i arbetslivet. Är arbetet i byggbranschen så som du tänkte dig under utbildningen?
Under min utbildning så fick jag chansen att praktisera i byggbranschen under 3 somrar, så jag visste ganska väl hur arbetet här i arbetslivet såg ut. Att passa på att praktisera under sin studietid är något jag varmt rekommenderar, även om det inte är obligatoriskt i utbildningen. Jag tror att man får en större förståelse när man väl är tillbaka i skolan.
Vilka är de största utmaningarna med ditt jobb?
 Att man då och då stöter på avvikelser i underlaget. Men det är samtidigt det som är det roliga, att få komma med lösningar och tänka kreativt. Marken som vi bygger på här har använts till så mycket annat tidigare, så vi stöter ibland på ledningar som inte finns utsatta. Då gäller det att komma med nya idéer.
Saknar du att vara student?
Nej, jag tycker det är skönt att få vara ute i arbetslivet. Det är skönt att kunna koppla av när man går hem från jobbet. När man var student hade man alltid någon tenta eller hemuppgift framför sig.
                                                                                                                                 

Du har en teknisk utbildning bakom dig och är nu ute i arbetslivet. Är arbetet i byggbranschen så som du tänkte dig under utbildningen?

Jag jobbade i byggbranschen redan innan jag började läsa på högskolan, så jag hade en rätt så klar bild över hur arbetet i byggbranschen ser ut. Sedan ingick en del praktik i min utbildning, något jag tycker borde ingå i alla byggtekniska utbildningar. Man har något att relatera till när man kommer tillbaka till skolan, man kanske ser saker och ting med andra ögon.
Vilka är de största utmaningarna med ditt jobb?
Än så länge är det nog inte så stor utmaning, men när grundläggningen är klar och själva husbyggandet drar igång så kommer logistiken bli en utmaning. Det är många leveranser som ska in till området och det är ont om plats då vi har Skånegatan med biltrafik och spårvagnar på ena sidan, Ullevi Office Arena på ena sidan och polishuset på ena.
 Vad var den största omställningen mellan skola och arbetsliv?
Det är nog arbetstiderna, det gäller att vara morgonpigg.. Men omställningen gick väldigt smidigt, när jag började på NCC så var kollegorna runt omkring väldigt hjälpsamma. Det ger en trygghet och det är skönt att ha någon att vända sig till när man har frågor.
                                                                                                                   

Som avslutning på mitt besök på Skånegatan 1-3 så fick jag chansen att ställa några frågor till platschefen Per Zetterlund. Vilka egenskaper värdesätter han mest hos nyutexaminerade i byggbranschen? Hur har branschen förändrat sig sedan han började på 90-talet? Hur ska branschen kunna ersätta pensionsavgångar med nyutexaminerade?

När det gäller egenskaper hos nyutexaminerade så värdesätter jag de är initiativrika, att de kommer med egna förslag och idéer. Byggbranschen har nog varit en rätt så konservativ bransch, så jag tycker det väldigt bra att det kommer in personer med nya ögon.
Hur branschen, eller i alla fall NCC, har förändrat sig det senaste decenniet så är det framförallt 4 områden jag kommer att tänka på. Till att börja med så är verksamheten mer global idag, vid inköp så kan man jämföra priser och produkter över hela världen. Sedan har vi gått mot mer och mer pre-fabrikation. Vidare så har så klart IT förändrat branschen med det ökade informationsflödet. Slutligen så tycker jag även att det har blivit ett annat tänk när det gäller planering. Vi har på de senaste åren sneglat mer mot fordonsindustrins tänk med LEAN-production och effektivisering.
Att ersätta pensionsavgångar är en utmaning. Men jag tror starkt på vidareutbildning inom företaget. Vi har många duktiga yrkesarbetare som vill ta klivet till en arbetsledarroll. Sen utgörs en stor del av rekryteringen till oss av personer från högskolor. Där gäller det att kunna erbjuda praktikplatser, för är det något jag skulle vilja se mer utav så är det mer praktik på de byggtekniska utbildningarna.  
                               –     Per Zetterlund, Platschef Skånegatan 1-3
 

Jag tackar för mitt första besök på Skånegatan 1-3 och ser fram emot mitt nästa besök. Om några veckor ska jag återvända för att se hur grundläggningen utvecklar sig och kolla hur projektet arbetar med visuell planering och projektering. Så håll utkik efter mitt nästa blogg-inlägg!
Vill även säga tack och hej till mina medarbetare på projektet ute på Tjörn. 4 månader har gått otroligt snabbt. Nästa steg för min del är att testa på hur det är att arbeta som anbudsingenjör, då inne på kontoren i Uddevalla och Göteborg. Som avslutning vill jag visa en bild från min arbetsplats ute på Tjörn, sånna här mornar kommer jag att sakna!

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.