Medlemmarna i dessa hårt arbetande klungor kallar sig själva för markarbetare. Mark betyder rand eller gräns, på randen till helvetet, på gränsen till himmelriket. Ena stunden faller en brandvattenledning offer för skopans egg och livet är ett helvete. I nästa sticker solen till, hästhoven i dikeskanten doftar vår, moränen flyger upp, markarbetaren känner sig stark och lustfylld, himmelriket är nära. Så ja, ordet mark beskriver väl en markarbetares tillvaro.
Folkhemmets bild av markarbetaren är grov, djurisk, kroppsbehårad. Ja nästan lite trolsk. En hårt arbetande svettig karlakarl. Många skulle bli besvikna vid ett platsbesök ty många är spensligt och gängligt byggda. Variationen är dock stor där ute i landets alla schakter.
Av någon anledning är det i störst utsträckning män som lockas av tanken på att gröpa ur jordskorpan. De kvinnor som intresserar sig för schakt är få, men ack så välkomna. När en kvinna kommer in i, eller närmar sig, en schaktzon går det ett sus genom klungan. Frågorna kommer snabbt och de är många, dock alltid likvärdigt formulerade. Vem är hon? Vad heter hon? Hur gammal är hon?
En rejäl schakt. Fyra foderrör har hammarborrats genom järnvägsbanken. Brandvattenledningen har försetts med ventilhus och ett stick till en kommande brandpost. Rören läggs på plats och den återvunna kringfyllnaden packas varsamt kring PE-rören.
Jag citerar Flisfabrikens beställare en vacker vårdag. ”Nu händer det grejor, det går bra nu”. Då dessa ord yppades hade mark arbetat intensivt i sex månader med schakt-, spräng- och pålningsarbeten utan att få några likvärdiga citat från beställaren. Stomleverantören hade monterat 15 stycken 20 meter höga pelare på två dagar. Vi på mark sa tack och berömde beställarens skarpa syn. Med andra ord, det kan vara otacksamt att vara markarbetare.
Målet med Projekt Flisfabrik är att omvandla en massiv stock med diametern 0,8 m och längden 6 m till flis på 1,2 sekunder. Det krävs både ren råstyrka och finurlighet för att åstadkomma ovanstående. Vedgårdstruckar med en totalvikt på 120 ton lämpar stockarna i en tippficka. De tvättas och värms av 68-gradigt vatten under transporten fram till den 35 m långa och sju meter höga barktrumman. Efter att ha passerat barktrumman får stocken endast ha 0,3 % restbark, barkfibrer har inte samma egenskaper som övriga cellulosafibrer och är därför inte önskvärda i slutprodukten. 2 MW driver den 25 ton tunga stålskiva vars snedställda kniveggar nu avslutar jobbet. Lövflisen blir viskosmassa, kanske bär du ett viskosplagg i läsande stund? Barrflisen blir kartong, förpackningar, finpapper och mycket mer.
Hjärtat i Flisfabriken är 18x37x120 meter stort och inhyser de vitala barktrummorna och flishuggarna.
Fokus Framåt, Fokus på Uppgiften sa en platschef till mig en gång. NCC är en entreprenör. NCC är dess medarbetare, ingenting annat. Således måste vi som anställda också vara entreprenörer. En entreprenör ser Framåt, ser möjligheterna. Tänk inte dåtid för den kan du ändå inte påverka. Lär av dina misstag och se bara möjligheter! Den som ser möjligheter vinner framgång. Det må vara klyschigt men jag väljer ändå att avsluta med ett tänkvärt citat av filosofen Lao Zi.
”Den som är ett med sin framgång kommer framgången att anamma; den som är ett med sin motgång kommer motgången att anamma”
Med hälsningar från Flisfabriken i Mörrum, Blekinge
Linus Nilsson, Trainee