Jag har varit på denna rotation i snart tre och en halv månad och har precis börjat ”landa” i yrkesrollen. Jag minns fortfarande hur jag med nervösa steg klev in genom dörrarna första dagen och inte hade den minsta aning om var jag hade hamnat, vem någon var eller vilka arbetsuppgifter jag skulle komma att få. Tiden på första rotationen har bara flugit förbi och det första minnet känns redan som en evighet sedan (efter bara tre månader!).
Projekten jag jobbar på
På kontoret i Lund sitter det tolv tjänstemän (projektchefer, platschefer, mättekniker, inköpare, entreprenadingenjör och arbetsledare) samt 18 anläggare. Vissa är stationerade på etableringar ute på projekten och andra utgår från kontoret.
Med fem platschefer är det många projekt igång samtidigt med olika beställare. Entreprenadomsättningarna är alltifrån knappt 100 000 upp till cirka 30 miljoner kronor och omfattar en mängd olika markarbeten så som VA, fjärrvärme, husgrunder, vägarbeten och även mer detaljerad finplanering.
För tillfället är jag arbetsledare till en platschef som ansvarar för alla projekt inom ett ramavtal med Kraftringen som innefattar utbyggnad av deras fjärrvärmenät, samt en platschef som bland annat ansvarar för ett nybyggnadsprojekt av 25 radhus i Ystad.
Hittills har jag gått mycket med yrkesarbetarna ute på plats samt deltagit i olika möten med beställare och andra aktörer inom projekten.
Jag ansvarar också för arbetsuppgifter så som:
- Skriva dagbok för de olika projekten
- Mängda upp och beställa det material som behövs
- Skriva arbetsberedningar
- Arbeta fram arbetsmiljöplaner
- Upprätta APD-planer
- Kalla till och gå skyddsronder
- Medverka vid upprättande av tidsplan, ekonomigenomgångar samt slutbesiktningar
Fjärrvärmeprojekt med arbete på pråm för att fästa ledningarna under en bro.
Egen reflektion
Hur ser då min vardag ut när produktionen är uppbyggd av flera projekt istället för ett större projekt? Första tiden kändes allt något rörigt och ostrukturerat. Jag hade svårt att planera upp och angripa arbetsuppgifterna. När jag väl upplevde att jag fått någon form av struktur kom ett nytt akut ärende upp och resurser samt tid fick planeras om.
Jag har redan ett flertal gånger fått uppleva produktionsprocessen i ett projekt, från uppstartsmöte till slutbesiktning, i en mindre skala. Det har varit oerhört utvecklande och redan efter tre månader är jag mer bekväm och känner mig tryggare i min arbetsroll och min egen planering.
Det bästa med traineetjänsten är att det inte finns några gränser för vad du kan få prova på (så länge det finns tid och möjlighet). I takt med att kontaktnätet ökar ges större möjlighet att uppleva det man tycker är lite extra intressant.
Jag har bland annat fått möjligheten att besöka andra större projekt här i Skåne, till exempel vattentornet i Helsingborg, högspänningsledningen mellan Hurva-Sege, fyrspårutbyggnaden mellan Lund och Arlöv samt en av NCC:s bergkrosstäkter. Jag upplever att alla uppskattar när man ställer frågan om man får komma på besök eller gå med en dag och jag kommer fortsätta ta alla möjligheter jag får!
Önskar er alla en trevlig helg och hoppas ni får en härlig tredje advent!
Tips! Ordlista till de som är nya i branschen i denna del av landet (obs stor stavningsosäkerhet):
- Skövel – Skyffel
- Graava – Schakta (gräva)
- Träbonnar – Trätofflor
- Vajen – Vägen
- Hulled – Schaktgropen (hålet)
- Ett snor – Ett snöre
- Pinnapåg – Mätningsbiträde
- Hoddan – Boden
- Stoin – Sten
- Bunke – Hög, t.ex. hög med schaktmassor