Beckomberga

När man säger Beckomberga tänker många på psykvård och sjukhus vilket stämde för många år sedan men inte nu längre.

När man säger Beckomberga tänker många på psykvård och sjukhus vilket stämde för många år sedan men inte nu längre.

I förra veckan var jag med Christer Skagerlind som är VD för exploateringsbolaget som utvecklar området som ligger i Bromma. Bolaget är samägt av NCC, Veidekke och Besqab och är startat för att man gemensamt ska utveckla området. Marken köptes 2001 och därefter startade planarbetet. Kring 2005 började man bygga och 2015-2016 ska området vara färdigt.

Totalt sett kommer man bygga ca 800 bostäder och då både småhus och större flerbostadshus. Många av dem kommer ligga i områdets gamla parkmiljö. Parkområdena ligger runt och mellan det gamla sjuhusets byggnader och består av fina vägar och stora träd i långa alléer i symmetriska mönster. De flesta av de gamla byggnaderna står kvar och har eller kommer att renoveras för att inrymma bostäder eller annan verksamheter.

Detta var det hus som användes längst till psykiatrisk vård men nu byggs det om till förskola med den nya lekparken som håller på att färdigställas framför huset. Inuti känns det som en gedigen byggnad och mycket av det gamla fina som dörrar och stentrappor är bevarat.

Det känns lite svårt att beskriva området i ord och de bilder jag tagit gör heller inte området rättvist men jag tycker att det är häftigt med nya bostäder integrerade med de äldre byggnaderna, det ger det nya bostadstadsområdet en äldre och ombonad känsla från start. Att dessutom ha möjlighet att ströva omkring i gamla alléer känns lyxigt och rogivande. Om jag inte var så fäst vid landet skulle jag helt klart kunna tänka mig att bo i området.

I området bygger NCC tre passivhus vilket känns som riktigt i dessa dagar med debatter in energianvändning och miljö.

Detta är sjukhusets pampiga huvudbyggnad som fortfarande ägs av Locum (ägarbolag till landstingets fastigheter)

Skicka kommentar

Din epost adress kommer inte att visas för andra besökare.